Jure Ličen s Sofio Svet24.si

Znani radijski voditelj je prvič postal očka

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Moskvi slovo od umorjenega ruskega veleposlanika

Deli na:
V Moskvi slovo od umorjenega ruskega veleposlanika

Foto: Getty Images

V Moskvi danes potekajo žalne slovesnosti za ruskim veleposlanikom v Turčiji Andrejem Karlovom, ki ga je v ponedeljek med odprtjem razstave v Ankari ubil turški policist v civilu.

Slovesnosti se so se udeležili številni njegovi kolegi in sorodniki ter tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Krsta s posmrtnimi ostanki veleposlanika, ki so jih v Moskvo pripeljali v torek, je od jutra stala v veliki dvorani ministrstva za zunanje zadeve, varovala pa jo je častna straža. Udeleženci slovesnosti, med katerimi sta bila tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, so ob krsti položili rdeče vrtnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Poslavljamo se od našega prijatelja Andreja Karlova, ki je bil med opravljanjem dolžnosti žrtev podlega in strahopetnega terorističnega napada," je povedal Lavrov. "Za vedno bo ostal v našem spominu," je še povedal.

Ruski predsednik udeležencev žalne slovesnosti ni nagovoril, spregovoril pa je z veleposlanikovo vdovo in sinom. V sredo mu je sicer za njegov "pogum" in "velik prispevek" k ruski zunanji politiki posthumno podelil odlikovanje heroja Rusije.

Kasneje danes bo potekala še verska slovesnost v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika, nato pa bodo Karlova pokopali.



Ruskega veleposlanika je v ponedeljek med odprtjem fotografske razstave ubil 22-letni turški policist Mevlüt Mert Altintas, ki v času napada ni bil v službi. Po poročanju turškega časnika Hürriyet je bil v minulih dveh letih in pol član protiizgredniške enote policije, sodeloval pa je tudi v enoti, ki je varovala turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan je v sredo prvič javno zatrdil, da je bil Altintas član organizacije v ZDA živečega verskega voditelja Fethullaha Gülena, ki mu turške oblasti pripisujejo odgovornost za julijski spodleteli poskus državnega udara. Iz Kremlja pa so v sredo sporočili, da je prezgodaj za zaključek, kdo stoji za napadom.

Doslej so sicer v povezavi z napadom aretirali več kot deset ljudi, medtem ko jih okoli 120 še iščejo. Šest napadalčevih sorodnikov, ki so jih po napadu pridržali in zaslišali, so oblasti danes izpustile.

Medtem je v pridržanju šest ljudi, povezanih s policijsko akademijo v Izmirju, kjer se je Altintas šolal med letoma 2012 in 2014. Tam naj bi po prepričanju turških oblasti tudi prišel pod Gülenov vpliv. Med pridržanimi je tudi Suleyman Ergen, ki ga Turčija obtožuje, da je vodilni Gülenov agent na akademiji.

Umor sta Moskva in Ankara označili za provokacijo, katere namen je bil spodkopati odnose med državama, ki so se po skoraj enoletni krizi otoplili pred kratkim. Turčija in Rusija med drugim sodelujeta tudi pri evakuaciji ljudi iz uporniških predelov vzhodnega dela sirskega mesta Alep.