kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirija ohladila odnose med ZDA in Rusijo

Deli na:
Sirija ohladila odnose med ZDA in Rusijo

Foto: Profimedia

Ameriški državi sekretar Rex Tillerson je včeraj v Moskvi izjavil, da je med ZDA in Rusijo nizka raven zaupanja.

"Dve najmočnejši jedrski sili na svetu ne moreta imeti takšnih odnosov," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in predsednikom Vladimirjem Putinom.

Lavrov je dejal, da je Moskva pripravljena na dialog z Washingtonom kljub napetim odnosom med državama. "Kljub množini obstoječih problemov (...) obstajajo znatne možnosti za skupno delo," je izjavil ruski zunanji minister. "Rusija je odprta za dialog z ZDA na različnih področjih, ne samo za dialog, ampak tudi za skupno ukrepanje za doseganje rezultatov na področjih, kjer se to sklada z interesi obeh držav," je dodal.

Zatrdil je tudi, da sta Moskva in Washington zavezana boju proti terorizmu. "Potrdili smo skupen namen vodenja brezkompromisnega boja proti mednarodnemu terorizmu," je izjavil Lavrov.

Dejal je, da je Moskva pripravljena obnoviti dogovor z Washingtonom o izogibanju incidentov v sirskem zračnem prostoru, kjer obe državi izvajata letalske napade. Rusija je dogovor preklicala po ameriškem raketnem napadu na sirsko vojaško letališče minuli petek.

Lavrov je dejal, da se strani še vedno razhajata glede ocene domnevnega napada s kemičnim orožjem v Siriji, za katerega so ZDA obtožile sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Tillerson se je včeraj v Moskvi sestal z Lavrovom, nenapovedano pa tudi z ruskim predsednikom Putinom. Glavna tema pogovorov je bil konflikt v Siriji, pri katerem državi vztrajata vsaka na svojem bregu.


Spor med velikima silama se je še zaostril po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v Siriji, ki so ga ZDA kaznovale z raketiranjem sirskega vojaškega letališča. V napadu na mesto Kan Šejkun, za katerega večji del mednarodne skupnosti krivi sirski režim, je bilo ubitih 87 ljudi.

Rusija je ameriški napad ostro obsodila, Putin pa je pred srečanjem zunanjih ministrov v Moskvi priznal, da so se odnosi med Washingtonom in Moskvo poslabšali, odkar je oblast prevzel Donald Trump.

"Lahko bi rekli, da se stopnja zaupanja v naših delovnih odnosih, predvsem na vojaškem področju, ni izboljšala, celo nasprotno, poslabšala se je," je dejal Putin v pogovoru za televizijo Mir.

Ameriško posredovanje v Siriji je označil za agresijo na suvereno državo in kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov.

Tillerson je ob začetku srečanja z Lavrovom dejal, da želi "razjasniti področja skupnih ciljev, področja skupnega interesa - tudi tam, kjer so naši taktični pristopi morda različni - in dodatno pojasniti področja ostrih razhajanj". Od Rusije naj bi pričakoval, da bo odrekla podporo Asadu in Iranu, kar so v Kremlju označili za absurd.

Lavrov je ob začetku pogovorov izjavil, da si obeta, da bo na pogovorih izvedel za prave namere ZDA. "Za nas je pomembno, da razumemo vaše stališče, stališče ZDA in dejanske namere administracije," je dejal in dodal, da je za Moskvo pomembno, da se ameriški zračni napadi na Sirijo ne bodo ponovili.

Tillerson je prvi visoki predstavnik administracije Donalda Trumpa, ki je obiskal Rusijo. Nekdanji glavni izvršni direktor naftnega velikana ExxonMobil se z ruskim predsednikom Putinom pozna že 20 let, od njega pa je leta 2013 prejel odlikovanje red prijateljstva.