kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Montrealu prosilce za azil namestili v olimpijskem stadionu

Deli na:
V Montrealu prosilce za azil namestili v olimpijskem stadionu

Foto: Wikimedia

Kanadski Montreal je zaradi navala prosilcev za azil iz ZDA zanje začasno odprl svoj olimpijski stadion.

Večinoma gre za Haitijce. Po navedbah britanskega BBC je od januarja iz ZDA prišlo več kot 4300 prosilcev za azil, od tega samo julija 1200.

Večina beguncev je v državo vstopila v provinci Quebec, okoli 90 odstotkov pa jih je Haitijcev. Mnogi so v državo prišli, potem ko so jim v ZDA zavrnili prošnje za azil, in sedaj upajo, da bodo čez mejo imeli več sreče, navaja BBC.

Na stadionu so jih začeli naseljevati v sredo. Kot je za BBC povedala Francine Dupuis iz programa za sprejem in integracijo prosilcev za azil v Quebecu, se je provinca že prej soočala s prihodi večjega števila prosilcev za azil, nazadnje spomladi sirskih beguncev. Sedaj pa gre za najbolj množičen prihod, saj jih je minuli mesec prišlo doslej največ - 1200.

"Ponavadi se razmere dokaj hitro stabilizirajo. Tokrat pa se bojimo, da ne bo tako," je dejala, saj pristojni le s težavo priskrbijo zadostno število bivališč in drugih potrebščin.

Predsednik kanadskega sindikata carinikov in imigracijskih uradnikov Jean-Pierre Fortin pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je samo v torek v Quebec prišlo še 500 beguncev.



Olimpijski stadion, ki so ga postavili ob olimpijskih igrah leta 1976, bodo sicer za namestitev prosilcev za azil uporabljali predvidoma do septembra.

S povečanim prihodom beguncev se v zadnjih mesecih soočajo tudi v drugih delih Kanade, zaradi česar uporabljajo za njihovo namestitev tudi hotele in študentske domove.

Župan Montreala Denis Coderre je glede povečanega prihoda beguncev dejal, da gre za še eno posledico imigracijske politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Dodal je, da so Haitijci dobrodošli v Montrealu in da bodo poskrbeli zanje.

Kot navaja AFP, je veliko število prosilcev za azil verjetno posledica tega, da so mnogim Haitijcem, ki so jim po katastrofalnem potresu januarja 2010 v ZDA odobrili začasne vizume, slednji potekli.

Po potresu 12. januarja 2010, ki je na Haitiju zahteval življenja več kot 200.000 ljudi, je v ZDA začasne vizume dobilo skoraj 60.000 Haitijcev, ki so s tem pridobili pravico do dela.