nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Mjanmaru začeli izpuščati politične zapornike

Deli na:
V Mjanmaru začeli izpuščati politične zapornike

Foto: Bobo

V Mjanmaru so danes izpustili 69 študentskih aktivistov, ki so bili za zapahi leto dni zaradi udeležbe na mirnih protestih proti reformi izobraževanja. Izpustili so jih dan po tem, ko je posebna vladna svetovalka, legendarna voditeljica opozicije Aung San Suu Kyi, obljubila izpustitev političnih zapornikov.

Sodnik Chit Myat s sodišča v mestu Tharrawaddy je danes sporočil, da so študenti osvobojeni in oproščeni vseh obtožb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svojci zaprtih študentov so se pred tem zbrali pred zapori po državi v pričakovanju njihove izpustitve. Napoved Aung San Suu Kyi je namreč dala vedeti, da je pričakovati množično pomilostitev političnih zapornikov, kar je med ljudmi vzbudilo upanje.

V svoji prvi izjavi na funkciji posebne svetovalke vlade je Aung San Suu Kyi, ki je tudi zunanja ministrica, v četrtek sporočila, da si bo vlada prizadevala, da bi do 11. aprila, ko se bo začelo mjanmarsko novo leto, izpustili politične zapornike ter politične aktiviste in študente, ki čakajo na sojenje zaradi političnih razlogov.

Izpustitev zapornikov zaradi ugovora vesti, ki so jih zaprli zaradi sodelovanja v miroljubnih političnih dejavnostih, je označila kot prednostno nalogo nove vlade. Ob tem je poudarila, da je to v skladu s politiko njene Narodne lige za demokracijo, ki so jo na novembrskih volitvah ljudje množično podprli, saj je stranka dosegla prepričljivo zmago.

Od vzpostavitve polcivilne vlade leta 2011 so sicer iz zaporov že izpustili več deset političnih zapornikov, a jih za zapahi ostaja še vedno več deset, številni pa čakajo na sojenja.

Po podatkih združenja za politične zapornike je v državi zaprtih še 90 političnih zapornikov, 418 pa jih na sojenje čaka na prostosti.

Aung San Suu Kyi, Nobelova nagrajenka za mir, je sicer v času vladavine vojaške hunte v hišnem zaporu preživela skoraj 15 let.