900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kairu izbruhnilo novo nasilje; več mrtvih

Deli na:
V Kairu izbruhnilo novo nasilje; več mrtvih

Foto: Reuters

V egiptovskem glavnem mestu se je včeraj znova zaostrilo nasilje in izbruhnili so novi spopadi med privrženci in nasprotniki islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Pri tem so umrli trije ljudje, najmanj 63 jih je bilo ranjenih. Generalno tožilstvo je medtem uvedlo kazenske preiskave proti opozicijskim veljakom, ki naj bi spodbujali proteste.

Mursijevi nasprotniki, ki so se utaborili pred predsedniško palačo, vztrajajo, da bi moral Mursi zaradi zlorabe oblasti brezpogojno odstopiti. S tem pa se ne strinjajo Mursijevi podporniki, ki so po poročanju lokalnih medijev sprožili nove napade na protestnike.

Pripadniki obeh taborov so se obmetavali s kamenjem in steklenicami ter pretepali. Po zadnjih podatkih egiptovskih medijev so v včerajšnjih spopadih po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, najmanj 63 jih je bilo ranjenih. V torek je bilo v izgredih v Kairu ranjenih najmanj 40 policistov in 18 protestnikov.

Islamisti so opozicijskim voditeljem zagrozili tudi s sveto vojno, če bodo nadaljevali z nasprotovanjem Mursiju. Krepijo se tudi nasprotovanja med muslimani in krščanskimi kopti v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega Muslimanska bratovščina z ostalimi islamističnimi podporniki vztraja, da bodo v Egiptu 15. decembra izvedli referendum o novi ustavi, pa naj stane, kar hoče. To je včeraj na novinarski konferenci znova zatrdil tudi Mursi in zavrnil možnost, da bi odločanje preložili.

Iz protesta proti nasilju na ulicah so nocoj odstopili trije Mursijevi svetovalci. Med njimi je politolog Seif Abdel Fatah, ki je v pogovoru za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira dejal, da je egiptovska politična elita egoistična in ne upošteva interesov egiptovskega ljudstva. za odstop sta se odločila tudi svetovalca Ejman al Sajed in Amr al Lajti.

Razmere v Egiptu so se zaostrile v minulih dveh tednih, ko si je Mursi razširil pooblastila in podelil imuniteto pred odločitvami sodišč do sprejetja nove ustave. Medtem je ustavodajni odbor, ki ga sestavljajo pretežno islamisti, sekularna opozicija pa ga je bojkotirala, predlagal osnutek nove ustave, ki krepi vlogo islamskih učenjakov v zakonodajnem procesu in krni pravice žensk.



To pa je še dodatno razvnelo strasti na ulicah egiptovskih mest. Opozicija od Mursija zahteva, da umakne sporni dekret, s katerim si je podelil prevelika pooblastila, poziva pa tudi k spremembam osnutka nove ustave, ki sicer šteje preko 200 členov.

A na drugi strani Mursijevi podporniki tovrstne pobude zavračajo in so se opozicijskih veljakov lotili tudi po sodni poti, še navaja dpa. Tako naj bi novi generalni državni tožilec Talat Ibrahim Abdulah, ki ga je Mursi na položaj imenoval novembra, že uvedel preiskavo proti Nobelovemu nagrajencu Mohamedu El Baradeju, bivšemu generalnemu sekretarju Arabske lige Amru Musi in še nekaterim drugim vodilnim opozicijskim osebnostim v državi.

Generalno tožilstvo jih preiskuje na podlagi ovadbe prejšnjega predsednika parlamenta Mahameda al Omde, da so opozicijski politiki "podpihovali državljane k uporu". V torek je generalni tožilec naprej državnemu tožilstvu predal tudi ovadbo proti istim politikom zaradi "vohunjenja za Izrael", še navaja dpa.

Na dogajanje se je odzval El Baradej, ki je novinarjem povedal, da Mursi nosi polno odgovornost za nasilje in da njegov režim vsak dan izgublja na legitimnosti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

El Baradej, ki skupaj z Muso in nekdanjim predsedniškim kandidatom Hamdinom Sabahijem vodi opozicijsko Fronto narodne rešitve, je še povedal, da je opozicija pripravljena na dialog pod pogojem, da se odpravi sporni Mursijev dekret in da se odpove za 15. december sklicani referendum o ustavi.

EU pa je Mursijeve privržence in nasprotnike danes pozvala, naj se vzdržijo nasilja. Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton je ob tem v sporočilu za javnost pozvala Mursija, naj nadaljuje demokratičen prenos oblasti v Egiptu.