Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kabulu napad na poveljstvo sil Nata

Deli na:
V Kabulu napad na poveljstvo sil Nata

Foto: Reuters

Poveljstvo sil Nata v Afganistanu v središču prestolnice Kabul je bilo danes tarča napada, ki še traja, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovan vojaški vir. Iz dela mesta, kjer je poveljstvo Isafa, blizu pa je tudi ameriško veleposlaništvo, je slišati eksplozije in streljanje. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.  

Tiskovni predstavnik talibanov je dejal, da poteka večji samomorilski napad na pripadnike lokalnih in tujih obveščevalnih služb v Afganistanu.

Po navedbah prič naj bi napadalci zasedli položaje na visoki zgradbi, ki jo gradijo blizu sedeža Isafa, zdaj pa se obstreljujejo s pripadniki varnostnih sil, poroča AFP.

Mednarodna teroristična organizacija Al Kaida je ob nedavni deseti obletnici napadov v ZDA objavila posnetek, ki vključuje tudi govor novega vodje organizacije Ajmana al Zavahirija. Ta med drugim hvali vstaje v arabskih državah in pošilja opozorilo Američanom, so sporočili iz ameriške organizacije SITE, ki spremlja objave Al Kaide na spletu.

V 62-minutnem posnetku z naslovom "Zora bližajoče zmage" al Zavahiri Američane svari, naj ne "padejo kot sužnji pod nadzor judovskega denarnega kapitala". Poleg tega jih poziva, naj preberejo knjigo Boba Woodwarda Obamove vojne ("Obama's Wars"), ki, kot pojasnjuje organizacija SITE, obravnava vojaške odločitve ameriške administracije.

"ZDA zanikajo dejstvo, da se ne spoprijemajo s posamezniki ali skupinami, temveč s celotno islamsko skupnostjo," je prepričan al Zavahiri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je menil v posnetku, se je po "mučeništvu" njegovega predhodnika Osame bin Ladna, ki so ga ameriške enote ubile maja letos, "razkril islamski obraz revolucij (v arabskem svetu)". Kot je dejal al Zavahiri, Al Kaida podpira vstaje v arabskih državah in upa, da bodo vzpostavile "pravi islam".

"Ljudske vstaje so oblika poraza ZDA, prav tako kot napadi 11. septembra ... in neuspeh ZDA v Afganistanu in Iraku je prav tako poraz," je še dodal al Zavahiri, ki je bil v video posnetku prikazan le na fotografijah.