šarac Odkrito.si

Miki Šarac in skrivnostna svetlolaska

drascek2 Svet24.si

Nuška Drašček: Moj mož kakšne velike izbire nima

nazif mujić Svet24.si

Po trpljenju in revščini se je poslovil igralec ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

Artur Štern Njena.si

Artur Štern se vrača!

neslihan 9 Njena.si

Lepi Burak ogroža njen zakon

Svet

V Italijo po morju dnevno pride po več tisoč migrantov; v pristaniščih se že upirajo

Deli na:
V Italijo po morju dnevno pride po več tisoč migrantov; v pristaniščih se že upirajo

Foto: Svet24 - Fotografija je simbolična.

V južnoitalijanska pristanišča je v petek prispelo novih 5000 migrantov, danes jih pričakujejo še 2000.

V pristaniških mestih se medtem krepi odpor proti načrtom italijanske vlade, ki želi vzpostaviti šest dodatnih sprejemnih točk, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Eno od novih sprejemnih točk, t. i. hotspot, naj bi vzpostavili v pristaniškem mestu Civitavecchia severno od Rima. Temu nasprotuje župan Antonio Cozzolino iz vrst gibanja Pet zvezd. Poudarja namreč, da pristanišče v mestu, ki je pomembno vozlišče za križarke, ni primerno za sprejemanje migrantov.

Še več sprejemnih točk naj bi vzpostavili v Salernu, v Kalabriji in na Sardiniji. V Kalabriji je konservativna stranka Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija že začela zbirati podpise proti takšni potezi.

Ob sprejemnih točkah italijanska vlada načrtuje tudi 18 dodatnih t. i. centrov za identifikacijo in izgon, po enega v vsaki od italijanski regiji. Tam naj bi migranti, ki nimajo pravice ostati v Italiji, čakali na deportacijo.

Letos je v Italijo prek Sredozemskega morja prispelo že skoraj 89.000 beguncev, kar je približno petina več kot v enakem obdobju lani. Okoli 90 odstotkov jih je pot čez morje začelo v Libiji.

Italija v EU zaenkrat neuspešno terja bolj pravično porazdelitev bremena migrantske krize. Trenutno v nastanitvenih centrih in na drugih lokacijah skrbi za skoraj 200.000 beguncev.