zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Istanbulu se je razstrelil turški pripadnik Islamske države

Deli na:
V Istanbulu se je razstrelil turški pripadnik Islamske države

Foto: Getty Images

Turške oblasti so danes za sobotni bombni napad v središču Istanbula, ki je skupaj z napadalcem terjal pet življenj, okrivila skrajno Islamsko državo (IS). Turški notranji minister Efken Ala je dejal, da se je razstrelil turški pripadnik IS Mehmet Öztürk.

"Napadalca smo uradno identificirali. Povezan je s teroristično organizacijo Daeš," je Ala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na tiskovni konferenci. Daeš je drugo ime za IS.

Öztürk je bil po navedbah Ale rojen leta 1992 in je izviral iz Gaziantepa, mesta na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo. "Ni bil na našem seznamu iskanih oseb," je povedal Ala in branil turške oblasti pred očitki o pomanjkljivih varnostnih ukrepih po šestih večjih terorističnih napadih po Turčiji od julija lani, ki so skupno zahtevali več kot 200 življenj.

Po besedah ministra so zaradi suma povezanosti s sobotnim napadom na priljubljeni nakupovalni ulici Istiklal Caddesi aretirali pet ljudi.

V napadu v središču Istanbula so bili poleg Öztürka ubiti še trije izraelski in en iranski državljan. Dva od izraelskih državljanov sta imela tudi ameriško državljanstvo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo. Trupla izraelskih državljanov so po kratki slovesnosti in molitvi na istanbulskem letališču Atatürk z izraelskim vojaškim letalom že prepeljali v Izrael.

Preden so turške oblasti za napad okrivile IS, so se pojavila ugibanja, da za dejanjem morebiti stojijo kurdski skrajneži, potem ko so za krvav bombni napad v Ankari pred enim tednom, v katerem je bilo ubitih 35 ljudi, odgovornost prevzeli Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki naj bi bili povezani s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Iz PKK so danes, pred začetkom slovesnosti ob kurdskem novem letu, sporočili, da obsojajo napade na civiliste.

"Kurdsko osvobodilno gibanje nasprotuje napadom na civiliste in jih obsoja," so v PKK zapisali v odzivu na sobotni napad. PKK je v sporočilu preko svoje krovne organizacije, Zveze kurdskih skupnosti (KCK), še obsodila turške oblasti za napade na civiliste v operacijah proti kurdskim upornikom. A je stranka ob tem obljubila, da bo spoštovala pravila bojevanja iz ženevske konvencije.