Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Iranu na predsedniških volitvah zmagal Rohani

Deli na:
V Iranu na predsedniških volitvah zmagal Rohani

Foto: Profimedia

Iranski predsednik Hasan Rohani je bil na petkovih predsedniških volitvah ponovno izvoljen za predsednika države.

Za 68-letnega zmernega klerika je glasovalo skoraj 58 odstotkov volivcev, je po poročanju tujih agencij po skoraj vseh preštetih glasovnicah sporočilo iransko notranje ministrstvo.

Dosedanji predsednik je tako zmagal v prvem krogu volitev, ki jih je zaznamovala visoka volilna udeležba. Po podatkih iranskega notranjega ministrstva je bil izvoljen z 22,8 milijona glasovi volivcev, medtem ko je za njegovega najresnejšega tekmeca, kandidata skrajnih konservativcev Ebrahima Raisija glasovalo 15,5 milijona Irancev.

Rohani je tako uradno razglašen za zmagovalca petkovih volitev, za zmago pa mu je čestitala že tudi iranska državna televizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Po mnenju političnih analitikov so bile predsedniške volitve neke vrste referendum za in proti odpiranju države. Iran se je namreč v preteklih štirih letih pod Rohanijem in po sklenitvi jedrskega sporazuma z velikimi silami previdno odpiral Zahodu.

Islamska republika bo sedaj z Rohanijem najverjetneje nadaljevala to pot, medtem ko bi njegov poraz proti skrajnemu konservativcu Raisiju trend odpiranja gotovo ustavil in morda celo blokiral uresničevanje jedrskega sporazuma.

Poleg sedanjega predsednika in Raisija sta se za položaj potegovala še reformist Mostafa Hašemataba in konservativec Mostafa Mirsalim, ki pa sta bila praktično brez možnosti.

Petkove volitve je zaznamovala množična volilna udeležba, zaradi katere za več ur podaljšali odprtje volišč. Ob dobrih 56 milijonov volilnih upravičencev se jih je volitev udeležilo več kot 40 milijonov.