stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Iranu kar 1600 kandidatov za predsednika

Deli na:
V Iranu kar 1600 kandidatov za predsednika

Hasan Rohani - Foto: Profimedia

V Iranu se je včeraj iztekel rok za oddajo kandidatur za predsedniške volitve, ki bodo potekale prihodnji mesec.

Trenutnega predsednika Hasana Rohanija želi izzvati več kot 1600 kandidatov, a mora kandidature odobriti svet varuhov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko je Rohani kandidaturo za drugi štiriletni mandat vložil v petek, se je tik pred iztekom roka v volilno tekmo spustil še župan Teherana Mohamad Bager Galibaf. 55-letni konservativni župan je doslej glede svoje morebitne kandidature dajal mešane signale, nato pa se včeraj v zadnjem trenutku pojavil v prostorih ministrstva za notranje zadeve.

Presenetila je tudi kandidatura prvega podpredsednika Ešaka Džahangirija, ki je tesen zaveznik Rohanija. Nekateri so mnenja, da je kandidatura 60-letnega reformista alternativa za primer, da bi Rohanija svet varuhov izločil iz tekme. Drugi ugibajo, da Džahangiri namerava le okrepiti svojo prepoznavnost in javno podobo pred bolj konkretno kandidaturo leta 2021.

"Rohani in jaz stojiva z ramo ob rami," je Džahangiri dejal novinarjem.



Sicer velja, da naj bi bil najresnejši tekmec Rohanija visoki verski dostojanstvenik, 56-letni Ebrahim Raisi, ki je ob napovedi kandidature poudaril predvsem zaskrbljenost zaradi revščine in visoke brezposelnosti.

Za največje presenečenje pa je že v četrtek poskrbel Rohanijev predhodnik Mahmud Ahmadinedžad. 60-letnik se je namreč za kandidaturo odločil kljub temu, da mu je to odsvetoval iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej.

Skupno se je registriralo 1636 ljudi, od tega 137 žensk. Te bodo zelo verjetno vse že v prvem koraku izločene iz volilne tekme, saj svet varuhov sestavljajo religiozni konservativci. Ta svet doslej še ni dovolil kandidature nobeni ženski.

Običajno svet potrdi le nekaj kandidatov. Predvolilna kampanja se bo sicer začela 28. aprila, volitev pa bodo potekale 19. maja.