reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V hudem potresu v kitajskem Sečuanu do sto smrtnih žrtev

Deli na:
V hudem potresu v kitajskem Sečuanu do sto smrtnih žrtev

Foto: Reuters

Potres v kitajskem Sečuanu domnevno terjal do 100 smrtnih žrtev, ocenjujejo kitajske oblasti.

V današnjem potresu z magnitudo 6,5 na jugozahodu Kitajske v provinci Sečuan bi lahko umrlo do 100 ljudi, več tisoč pa bi jih lahko bilo poškodovanih, je sporočila kitajska nacionalna komisija za naravne nesreče. Po prvih ocenah pa je bilo v potresu poškodovanih več kot 130.000 hiš. Uradno so sicer doslej potrdili pet mrtvih in 60 ranjenih.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je namreč poročala, da so zaenkrat potrdili pet smrtnih žrtev, več kot 60 pa je poškodovanih, od tega jih je 30 v kritičnem stanju.

Med smrtnimi žrtvami so kitajski turisti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, je komisija za naravne nesreče ocenila možno število žrtev glede na podatke iz popisa prebivalstva v regiji iz leta 2010.


V iskalnih in reševalnih akcijah sodeluje več kot 600 gasilcev in vojakov z iskalnimi psi. V bližini narodnega parka Jiuzhai se je porušilo več hiš, v parku je ostalo ujetih tudi več avtomobilov in okoli 100 ljudi. Točne škode še niso uspeli oceniti, navaja dpa.

Kitajski Rdeči križ je sporočil, da je na območje poslal več prostovoljcev, ki bodo pomagali prizadetim skupnostim, piše AFP.

Žarišče potresa, ki se je zgodil okoli 21.20 po lokalnem času (ob 15.20 po srednjeevropskem času), je bilo v bližini okrožja Jiuzhaigou, 284 kilometrov severno od prestolnice province Chengdu in deset kilometrov pod površino Zemlje, je sporočil ameriški geološki inštitut USGS. Xinhua je sicer poročala, da je bilo žarišče potresa 20 kilometrov pod površino Zemlje, magnituda pa naj bi bila 7. Potres so čutili tudi v več kot 1200 kilometrov oddaljenemu Pekingu.

Narodni park Jiuzhai je eden najbolj znanih parkov, ki je tudi na Unescovem seznamu. Priljubljen je predvsem zaradi svojih jezer turkizne barve, piše AFP. Po podatkih Xinhue je danes park obiskalo več kot 38.000 ljudi.

Sečuan je maja 2008 prizadel potres z magnitudo 8, v katerem je bilo poškodovanih več kot 374.640 ljudi, 87.000 pa jih je umrlo oziroma so pogrešani.