nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V hrvaškem saboru že mesec dni niso zbrali dovolj poslancev za glasovanje

Deli na:
V hrvaškem saboru že mesec dni niso zbrali dovolj poslancev za glasovanje

Foto: Bobo

Vladajoči večini v hrvaškem saboru, ki jo predstavlja Domoljubna koalicija, Most neodvisnih list in Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti, tudi danes, tretji petek zapored, ni uspelo zagotoviti kvoruma, da bi lahko glasovali o zakonskih predlogih. Opozicija trdi, da na Hrvaškem ne delujeta ne vlada ne parlament.

Hrvaški sabor praviloma ob petkih glasuje o zakonskih predlogih, a jim tudi danes ni uspelo zagotoviti kvoruma. Čeprav je bilo na začetku glasovanja potrebnih 76 poslancev, so po treh novih preštevanjih ugotovili, da v saborski dvorani ni dovolj poslancev. Zato so glasovanje znova preložili tako kot prejšnja dva petka.

V HDZ so se opravičili, ker jim znova ni uspelo zagotoviti kvoruma, ter pojasnili, da so nekateri poslanci vladajoče večine na službeni poti, nekateri na bolniškem dopustu, medtem ko za nekatere ne vedo, zakaj se niso udeležili današnje seje.

Nezadosten kvorum v saboru je dodatno spodbudil ugibanja o tem, ali ima vladajoča koalicija večino poslancev. Po parlamentarnih volitvah novembra lani je desna Domoljubna koalicija na čelu s HDZ in Mostom ter stranko zagrebškega župana Bandića oblikovala tesno večino 78 poslancev v 151-članskem parlamentu.

Novo hrvaško vlado je konec januarja podprlo 83 poslancev, pri čemer so manjše opozicijske stranke podprle premierja Tihomirja Oreškovića pod pogojem, da začne izvajati nujne reforme. Nato se je v štirih mesecih večkrat pokazalo, da med partnerji v vladi in saborski večini ni soglasja o številnih vprašanjih, vključno z reformami.

Na Hrvaškem vse bolj ugibajo, da bo HDZ poskusila oblikovati novo saborsko večino brez Mosta, čeprav ni jasno, kdo bo vstopil v partnerstvo z Domoljubno koalicijo in Bandićevo stranko, da bi lahko nadomestili 15 poslancev Mosta. Niso izključene niti predčasne parlamentarne volitve, če ne bo prišlo do dogovora o bolj trdnem sodelovanju vladajoče večine.

Poslanci največje opozicijske stranke SDP, ki so danes zapustili sejo pred glasovanjem, so znova zatrdili, da je očitno, da Hrvaška nima ne vlade ne parlamentarne večine, kar pomeni, da država ne more funkcionirati, trpijo pa državljani.

SDP je v v četrtek napovedala tudi interpelacijo proti podpredsedniku vlade in šefu HDZ Tomislavu Karamarku zaradi poslovnih povezav njegove soproge Ane Karamarko z lobistom madžarske energetske družbe Mol Josipom Petrovićem. Hrvaška vlada je sicer v arbitražnem sporu z Madžari glede upravljavskih pravic v naftni družbi Ina.

Premier Orešković je v četrtek izrazil prepričanje, da Karamarko ni ogrožal nacionalnih interesov v Ini. Obenem je dejal, da ima vlada stabilno podporo v saboru, a se je danes znova pokazalo, da je podpora večine poslancev vprašljiva.