Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Haagu začetek sojenja Ratku Mladiću

Deli na:

Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je danes z uvodnim nagovorom tožilstva začelo sojenje nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću, obtoženemu vojnih zločinov med vojno v BiH. Pred sodiščem v Haagu medtem protestirajo svojci žrtev iz Srebrenice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tožilec David Groome je ob začetku nagovora izpostavil izjavo 14-letnika, čigar oče in stric sta bila med 150 moškimi, ki so jih sile bosanskih Srbov ubile novembra 1992. Kot je poudaril, je Mladić poboje nadaljeval do leta 1995, vrhunec pa je bil pokol v enklavi Srebrenica, kjer je bilo ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

Groome je nato sodnikom pokazal video posnetek obstreljevanja tržnice Markale v Sarajevu. Po njegovih besedah so bili vsi napadi del načrta, po katerem bi dele BiH "očistili" nesrbskega prebivalstva.

Mladića sodišče v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, ki je med letoma 1992 in 1995 zahtevala najmanj 100.000 življenj. Bil je poveljnik sil bosanskih Srbov med obleganjem Sarajeva in genocidom v Srebrenici. Za genocid je obtožen v dveh točkah - za poboj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in v nekaj občinah v BiH v letu 1992.


Mladić je zavrnil nagovor sodnikov. 70-letnik se sicer v dosedanjih nastopih ni želel izreči o krivdi in je sodnik zato zabeležil, da se je izrekel za nedolžnega. Vztraja pa, da je le vodil bosanske Srbe pri uresničevanju njihove legitimne pravice.

Po sedanjem razporedu naj bi tožilstvo s predstavitvijo dokazov začelo 29. maja, ko naj bi tudi povabilo prve od napovednih skupno 413 prič. Predsedujoči sodnik Alphons Orie je sicer danes v sodni dvorani dejal, da sodišče razmišlja o preložitvi predstavitve dokazov zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi.

Mladić, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP videti bolehen, je ob prihodu v sodno dvorano z dvigom palca pozdravil privržence, ki ga spremljajo s tribune. Pred sodišče je znova stopil skoraj leto dni po tem, ko so ga 26. maja lani po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji.

Pred poslopjem sodišča medtem danes protestirajo svojci žrtev iz Srebrenice, ki so Mladiča označili za "največjega klavca na Balkanu". Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je pred sodiščem zbralo okoli 25 žensk in otrok iz združenja Matere Srebrenice. Med drugim imajo transparente, na katerih piše "Hočemo pravico za žrtve Srebrenice".