franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Haagu bodo izrekli zgodovinsko sodbo Karadžiću

Deli na:
V Haagu bodo izrekli zgodovinsko sodbo Karadžiću

Foto: Arhiv Reporterja

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije bo danes izreklo sodbo nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki je obtožen za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti med vojno v BiH. To bo zgodovinska sodba, saj gre za najvišjega politika, ki mu bo sodišče izreklo sodbo.

Najvišjemu državnemu predstavniku na sodišču, bivšemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, niso izrekli sodbe, saj je pred koncem sojenja umrl leta 2006 v priporu v Scheveningnu.

Sedaj jo bodo izrekli 70-letnemu Karadžiću, ki je ob vojaškem poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću, ki mu prav tako sodijo v Haagu, glavni odgovorni za genocid v Srebrenici. Tam so sile bosanskih Srbov julija 1995 pobile več kot 8000 Bošnjakov.

Kot prvemu mu sodijo zaradi genocida nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v sedmih drugih občinah v BiH - Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica, Foča, Zvornik in Bratunac.

Sodijo mu tudi zaradi več kot triletnega obleganja Sarajeva, med katerim je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, med njimi 1500 otrok.

V skupno 11 točkah obtožnice je po individualni in poveljniški odgovornosti obtožen tudi za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti nesrbskemu prebivalstvu med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.

Tožilstvo je zahtevalo najvišjo kazen, dosmrtni zapor. Karadžić, ki krivde ni priznal, pričakuje oprostilno sodbo.

Izrek sodbe se bo začel ob 14. uri. Zaradi izjemnega interesa javnosti so zagotovili dodatne prostore. Območje okoli sodišča je danes zaprto, varuje ga policija.

Karadžića so po 13 letih na begu prijeli 21. julija 2008 v Beogradu, kjer je delal pod lažno identiteto kot zdravilec Dragan Dabić. Oblasti so ga izročile haaškemu sodišču, kjer se je sojenje začelo 26. oktobra 2009, končalo pa 7. oktobra 2014. V skoraj 500 dneh so zaslišali 586 prič.