Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V filipinskem Marawiju džihadisti morijo kristjane

Deli na:
V filipinskem Marawiju džihadisti morijo kristjane

Foto: Reuters

Spopadi med vojsko in islamističnimi uporniki v filipinskem mestu Marawi, ki so izbruhnili v torek popoldne, se nadaljujejo.

Do sedaj naj bi življenje izgubilo že najmanj 19 ljudi. Zaradi strahu pred izgredi je več tisoč ljudi na begu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je na južnem otoku Mindanao v torek zvečer uvedel vojno stanje, potem ko se je vojska na območju spopadla z oboroženo skupino, ki je prisegla zvestobo skrajni skupini Islamska država (IS).

Varnostne sile so danes prečiščevale mesto in iskale upornike. V spopadih je bilo ubitih pet vojakov, policist in 13 upornikov, je sporočila filipinska vojska.

Oblasti sicer niso poročale o civilnih žrtvah, na lokalni televiziji GMA pa so na posnetku prikazali trupla devetih ubitih ljudi. Žrtve so imele zvezane roke. Novinar GMA je poročal, da so bili kristjani, ki so jih ubili uporniki.


Vojaki le s težavo zaustavljajo krizo, saj so se islamistični uporniki zabarikadirali v stanovanjske stavbe, na ulicah namestili improvizirana eksploziva, za talce pa so vzeli kristjane.

Po podatkih vojske je v mestu le med 50 in 100 uporniških strelcev, ki so pripadniki teroristične skupine Maute, ki je obljubila zvestobo IS. Med njimi so tudi člani teroristične skupine Abu Sajaf.

V Marawiju živi okoli 200.000 ljudi, veliko pa jih je zaradi spopadov zbežalo v bližnje mesto Iligan.

Spopadi v Marawiju so izbruhnili v torek popoldne, potem ko so varnostne sile izvedle racijo v hiši, kjer naj bi se skrival vodja skupine islamistov Abu Šajaf in filipinske veje IS Isnilon Hapilon, ki ga ZDA uvrščajo med najnevarnejše teroriste in ponujajo pet milijonov dolarjev za njegovo prijetje.

Na racijo se je več kot 100 pripadnikov oborožene skupine odzvalo s požiganjem stavb, tudi katoliške cerkve. Po mestu so izobešali črne zastave IS.