GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V drugi krog na Češkem Zeman in Drahoš

Deli na:
V drugi krog na Češkem Zeman in Drahoš

Miloš Zeman - Foto: Reuters

V drugi krog predsedniških volitev na Češkem sta se uvrstila sedanji predsednik Miloš Zeman in akademik Jiri Drahoš.

Po preštetih več kot 99 odstotkov oddanih glasovnic je Zeman zbral 38,6 odstotka glasov, Drahoš pa 26,6 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije. Drugi krog volitev je predviden čez dva tedna, 26. in 27. januarja.

Preostalih sedem predsedniških kandidatov je dobilo okoli deset odstotkov glasov ali manj. Na tretjem mestu je nekdanji veleposlanik v Franciji Pavel Fischer z 10,2 odstotka glasov, za njim pa sta podjetnik in tekstopisec Michal Horaček z 9,1-odstotno podporo in zdravnik Marek Hilser z 8,8 odstotka glasov. Nekdanjega konservativnega premierja Mirka Topolanka je volilo 4,2 odstotka udeležencev glasovanja, ki je potekalo v petek in včeraj.

Volilna udeležba je bila 61-odstotna.

Zeman je v prvem odzivu na izide volitev izrazil zadovoljstvo, ker je tokrat v prvem krogu prejel skoraj 40 odstotkov glasov, pred petimi leti pa 24 odstotkov. Ob tem je poudaril, da "gre zdaj spet vse od začetka". Na novinarski konferenci je izrazil tudi pripravljenost na televizijsko soočenje z Drahošem pred drugim krogom volitev. V prvem krogu je Zeman odločno zavračal udeležbo na predvolilnih soočenjih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.



Dragoš pa je dejal, da ga izid navdaja z upanjem. "V finalu smo," je dejal v svojem volilnem štabu in pozval vse Čehe, ki si želijo sprememb, naj se udeležijo drugega kroga volitev. Poudaril je še, da želi biti predsednik, ki združuje, ne predsednik, ki deli.

73-letni bivši komunist Zeman je bil za predsednika Češke izvoljen na prvih neposrednih predsedniških volitvah v državi leta 2013. Znan je po svojih protipriseljenskih, proruskih in prokitajskih stališčih.

Sredinski liberalni Drahoš ima podporo med razumniki in prebivalci velikih mest. Velja za zagovornika Evropske unije in zveze Nato. Želi si bolj dejavne vloge Prage v EU in podpira prevzem evra. Na čelu češke akademije znanosti je bil med letoma 2009 in 2017.

Češki predsednik ima podobno kot v Sloveniji predvsem protokolarne dolžnosti brez formalnih političnih pooblastil. Poznavalci menijo, da ima predsednik, čigar portret visi v vsakem šolskem razredu, kljub temu pomemben vpliv na javno mnenje v državi.