GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalca na bruseljski železniški postaji vojaki ubili

Deli na:
Napadalca na bruseljski železniški postaji vojaki ubili

Foto: Profimedia

Belgijski vojaki so ubili napadalca na bruseljski železniški postaji, na kateri je v torek odjeknila manjša eksplozija.

Ustrelili so ga potem, ko je sprožil eksplozivno telo, na sebi pa naj bi po nekaterih navedbah imel pas z razstrelivom. Njegovo identiteto že poznajo, a je še niso razkrili. Oblasti incident obravnavajo kot teroristično dejanje.

Glede na navedbe prič je moški pred sprožitvijo eksplozije - eksplodiral naj bi kovček - vzklikal "Alah je velik". Razen osumljenca, čigar smrt so oblasti potrdile več ur po napadu, ni bilo drugih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To obravnavamo kot teroristični napad," je na novinarski konferenci pred železniško postajo dejal tiskovni predstavnik zveznega tožilstva Eric Van Der Sypt. Po njegovih besedah so osumljenca "nevtralizirali" vojaki, ki so prišli na prizorišče nemudoma po eksploziji.

Belgijski notranji minister Jan Jambon je danes povedal, da že poznajo identiteto napadalca, na podlagi tega pa sedaj izvajajo nove preiskave. Drugih podrobnosti o njem ni razkril. Kot je še dodal za televizijo RTBF, bi bila lahko napad veliko hujši, a se "velika eksplozija ni zgodila".



Eksplozija je v enem glavnih koridorjev osrednje postaje, Gare Centrale, odjeknila okoli 20.30. Gre za eno od treh največjih postaj v bruseljski prestolnici, poleg Gare du Midi in Gare du Nord. Po eksploziji so zaprli vse bližnje postaje in ustavili promet.

Potniki so po dogodku prestrašeni bežali s postaje v belgijski prestolnici, v kateri so še vedno živi spomini na napada na postaji podzemne železnice Maalbek in letališču Zaventem marca lani. Ubitih je bilo 32 ljudi, več sto pa ranjenih. Vse odtlej v mestu veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Oblasti tudi po napadu ohranjajo raven teroristične ogroženosti na tretji stopnji od štirih, češ da nič ne kaže na to, da bi v bližnji prihodnosti grozil nov napad, navaja AFP.

Belgijski premier Charles Michel je v odzivu pohvalil profesionalizem in pogum varnostnih sil. Ob 9. uri je bilo predvideno srečanje vladnega sveta za nacionalno varnost.