testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bolgariji se kljub odstopu vlade protesti nadaljujejo

Deli na:
V Bolgariji se kljub odstopu vlade protesti nadaljujejo

Foto: Reuters

Kljub odstopu bolgarske vlade premiera Bojka Borisova so se včeraj zvečer protesti po državi nadaljevali. V Sofiji je tako okrog 500 protestnikov protestiralo pred poslopjem parlamenta in predsedstva. Proteste so pripravili tudi v drugih večjih mestih, le udeležencev je bilo po nekaj sto in ne več na tisoče kot v minulih desetih dneh.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, pa še vedno ostaja poziv na družbenih omrežjih k sobotnim protestom po državi "proti vsem političnim strankam in mafiji monopolov".

Parlament je sicer včeraj potrdil odstop vlade premiera Borisova, ki je v sredo sporočil, da zaradi protestov odstopa s položaja.

Predsednik države Rosen Plevneljev je nato včeraj že napovedal, da bo danes s strankami začel pogovore o oblikovanju nove vlade, čeprav so se vse največje stranke že izrekle za predčasne volitve. Kot je dejal, bo šele potem, ko bo izčrpal vse druge možnosti, ki jih določa ustava, oblikoval prehodno vlado in sklical predčasne volitve.

Plevneljev je sicer včeraj tudi ostro kritiziral Borisova, čeprav je na predsedniških volitvah oktobra 2011 zmagal kot kandidat njegove desno usmerjene stranke Gerb.

Vlada, ki je odstopila spričo množičnih protestov v državi, na katerih so ljudje demonstrirali zaradi drastičnega dviga cen elektrike, revščine, monopolov in korupcije, bi si morala do konca mandata junija letos prizadevati za rešitev problemov, je menil Plevneljev.