Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V BiH obsodili že 22 džihadistov, ki so se borili v Siriji in Iraku

Deli na:
V BiH obsodili že 22 džihadistov, ki so se borili v Siriji in Iraku

Foto: arhiv Reporterja

Po podatkih tožilstva Bosne in Hercegovine je bilo doslej 22 državljanov BiH pravnomočno obsojenih na zaporne kazni zaradi sodelovanja v vojaških spopadih v Siriji in Iraku na strani terorističnih skupin.

Podatek je tožilstvo po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina objavilo v dokaz odločnosti državnega pravosodja pri pregonu teh primerov.

"Doslej ni bilo niti ene oprostilne sodbe v zvezi s kaznivimi dejanji nezakonitega sodelovanja državljanov BiH na tujih bojiščih," še piše v sobotnem sporočilu tožilstva BiH. Objavili so ga potem, ko je sodišče pred dnevi potrdilo prvostopenjske obsodbe v razponu od enega do treh let zapora osmerici obtoženih, da so se v letih 2013 in 2014 borili v Siriji in Iraku na strani teroristične skupine Islamska država. Aretirali so jih v okviru akcije, poimenovane Damask, ki poteka v sodelovanju s tujimi varnostnimi silami.

Predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizdić je v petek vnovič poudaril, da je boj proti terorizmu eden od najpomembnejših izzivov njihove države, s katerim se trenutne oblasti uspešno soočajo. "Pomembno je izpostaviti, da v letu 2016 ni bil zabeležen niti en odhod iz BiH na tuja bojišča," je dejal.

Po njegovih besedah se je doslej v BiH vrnilo skupno 46 oseb, ki so se pred tem borile v Siriji ali Iraku in se tam povezale s terorističnimi skupinami. "Ne moremo torej govoriti o domnevno tisočih ljudeh, ki bi predstavljali morebitno nevarnost," je zatrdil.