stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Belgiji o Puigdemontovi izročitvi, v Španiji o izpustitvi nekdanjih ministrov

Deli na:
V Belgiji o Puigdemontovi izročitvi, v Španiji o izpustitvi nekdanjih ministrov

Foto: Twitter

Belgijsko pravosodje bo danes nadaljevalo obravnavo izročitve odstavljenega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta in štirih drugih nekdanjih katalonskih ministrov Španiji, ki so se zatekli v Bruselj.

Medtem pa bo špansko sodišče odločilo o izpustitvi osmih nekdanjih katalonskih ministrov in vodij dveh civilnodružbenih gibanj iz pripora.

Puigdemont se je skupaj s štirimi katalonskimi politiki po potrditvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu zatekel v Bruselj. Španija je nato proti njim vložila obtožnice in zanje izdala evropske priporne naloge. Belgijsko pravosodje bo danes ponovno obravnavalo izročitev, tokrat naj bi bil na vrsti nastop obrambe, nakar naj bi sodnik določil datum izreka odločitve.

Gre sicer za postopek na prvi stopnji, na katerega se bosta lahko obe strani še pritožili. Puigdemontov odvetnik je v soboto zatrdil, da bodo Puigdemont in ministri ne glede na odločitev sodišča v Belgiji zagotovo ostali vsaj do katalonskih volitev 21. decembra, verjetno pa vse do sredine januarja, saj jim to omogočajo postopkovna pravila in roki.

Špansko vrhovno sodišče bo medtem danes odločalo o izpustitvi preostalih osmih nekdanjih katalonskih ministrov, ki so trenutno v priporu. Med njimi je tudi odstavljeni podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras. Njihovo zaslišanje je potekalo v petek.

Vsem očitajo domnevni upor, vstajo in zlorabo javnega denarja zaradi izvedbe referenduma o samostojnosti Katalonije. V primeru, da jih bodo spoznali za krive, jim grozi do 30 let zapora.

Sodišče v Madridu bo odločalo tudi o izpustitvi vodij civilnodružbenih gibanj Katalonski narodni kongres in Omnium Cultural Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta, ki sta od 16. oktobra v priporu zaradi upora.

O izpustitvi bo vrhovno sodišče odločalo zgolj dan pred začetkom kampanje pred predčasnimi volitvami v katalonski parlament, ki jih je Madrid razpisal za 21. december.