nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Banja Luki na shodih v podporo in proti oblastem okoli 30.000 ljudi

Deli na:
V Banja Luki na shodih v podporo in proti oblastem okoli 30.000 ljudi

Foto: Bobo

V Banja Luki potekajo shodi privržencev in nasprotnikov oblasti Republike srbske. Po ocenah policije se je v središču mesta opoldne, ko so se protesti začeli, zbralo najmanj 30.000 ljudi, poroča hrvaške tiskovna agencija Hina.

Privrženci opozicijske Srbske demokratske stranke (SDS) so se na protestih pod sloganom "Osvobodimo srbsko" zbrali v mestnem parku, tisti, ki podpirajo oblasti pod vodstvom Milorada Dodika pa na osrednjem mestnem trgu. Tam se je množici pridružil tudi Dodik, ki so ga pozdravili z bučnim aplavzom.

Po navedbah notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača je do 11. ure v banja Luko prispelo več kot 300 avtobusov. Potrdil je tudi, da so na meji preprečili vstop v BiH okoli 150 Srbom, ki so se želeli udeležiti enega od obeh shodov. V minulih dneh so se pojavile navedbe, da naj bi v Banja Luko na protest v podporo Dodiku prišle tudi skupine skrajnežev iz Srbije, ki naj bi nameravale izzvati nasilje.

Lukač je še dejal, da je policija prepovedala načrtovan pohod udeležencev obeh shodov skozi središče mesta, ker obstaja nevarnost spopadov in nasilja med pripadniki obeh taborov. "Policija s silami, ki jih ima na voljo, tega ne bi mogla imeti pod nadzorom," je še dejal in povedal, da je na ulicah Banja Luke danes 2000 policistov.

Opozicijski tabor sicer vztraja pri pohodu skozi mesto. Kot je poudaril član predsedstva BiH Mladen Ivanić, se opozicija bori za pravico do demokratičnega izražanja mnenja in od tega ne odstopa. Dejal je še, da opozicija ne namerava izzivati izgredov in nasilja.