reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstraliji bodo poskušali preprečiti teroristične napade z vozili

Deli na:
V Avstraliji bodo poskušali preprečiti teroristične napade z vozili

Bi teroristični napad v Berlinu lahko preprečili? - Foto: duran

Avstralska vlada je v luči terorističnih napadov z avtomobili v Barceloni, Nici in Londonu danes objavila načrt o preprečevanju tovrstnih napadov na nabito polnih javnih mestih.

Oblikovanje strategije so začeli lani, ko je bilo v terorističnem napadu v Nici ubitih 86 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Načrt bo pomagal povečati varnost na javnih mest v Avstraliji," je dejal avstralski premier Malcolm Turnbull. S pomočjo tega načrta pa bodo lahko tudi podjetja in lokalne oblasti lahko ugotovile, kako odporni so njihovi prostori na napade in kako jih bolje zaščititi.

Vlada se sicer zaveda tudi, da načrt mogoče ne more preprečiti napadov, vendar lahko zmanjša njihovo verjetnost in njihove posledice.

Med ukrepi vlada svetuje nameščanje sredstev "odvračanja", kot so ograje in kamere, upočasnitev vozil z drevesi in kipi in osebje za hiter odziv.

Minister za promet Darren Chester je ukrepe označil kot "tragičen odsev trenutnih časov". Kot je dejal, je sprejetje nadaljnjih ukrepov, ki bodo omejevali ljudi pri vsakodnevnih opravilih, neizogibno.

V Avstraliji je sicer januarja moški v središču mesta Melbourne zapeljal v množico nakupovalcev in ubil šest ljudi, vendar napada kasneje niso označili za teroristični napad. V prestolnici Canberra pa so vse bolj zaskrbljeni zaradi rastočega ekstremizma. Kot so sporočile lokalne oblasti, so v preteklih nekaj letih preprečili 13 terorističnih napadov.