kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Arizoni bi nasilnim protestnikom zaplenili premoženje

Deli na:
V Arizoni bi nasilnim protestnikom zaplenili premoženje

Foto: Reuters

Senat Arizone je potrdil predlog zakona, ki policiji omogoča zaplembo premoženja udeležencem nasilnih protestov.

Senat ameriške zvezne države Arizone je s 17 republikanskimi glasov za in 13 demokratskimi glasovi proti potrdil predlog zakona, ki policiji omogoča zaplembo premoženja udeležencem protestov, če ti protesti postanejo nasilni. Pri tem ni razlike, ali je bil nekdo res nasilen ali ne. Dovolj je, da je bil blizu protestov.

Republikanci Arizone so potrditev predloga zakona upravičili s trditvijo, da je po Ameriki vse več lažnih in plačanih protestov, med katerimi uničujejo premoženje, zato je potrebno tovrstne proteste preprečiti. Predlog zakona širi obstoječo zakonodajo proti združevanju v kriminalne združbe, kamor so republikanci sedaj vključili tudi protestnike.

Predlog mora potrditi še predstavniški dom arizonskega kongresa, v katerem imajo republikanci večino, ter republikanski guverner Doug Ducey. Demokratska manjšina in organizacije za državljanske pravice napovedujejo tožbe, saj naj bi bil zakon napisan tako ohlapno, da krši ustavo.

Policija bo v primeru potrditve zakona poslej lahko aretirala tudi organizatorje protestov, čeprav sami niso vzpodbujali k nasilju ali bili nasilni. Dovolj bo, če se bodo mirni protesti razvili v nasilne, s čimer bo policija že imela povod za ukrepanje in brez razlike protestnike pošiljala v zapore in jim odvzela premoženje, opozarjajo kritiki.