Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Alepu naj bi za 11 ur "humanitarno" potihnilo orožje

Deli na:
V Alepu naj bi za 11 ur "humanitarno" potihnilo orožje

Foto: Twitter

V mestu Alep na severu Sirije, kjer že mesece potekajo siloviti boji, naj bi danes v skladu z napovedmi Rusije ob 7. uri po srednjeevropskem času za 11 ur zavladala prekinitev ognja, kar naj bi omogočilo dostavo pomoči civilistom, ujetim v mestu, in tudi njihovo evakuacijo. Humanitarne organizacije so opozorile, da bi potrebovale več časa.

Rusija je v ponedeljek napovedala, da bodo ruske in sirske režimske sile danes za osem ur ustavile napade na Alep, v sredo pa je prekinitev ognja podaljšala na 11 ur. V Moskvi so tudi pozvali druge države, ki imajo vpliv na oborožene skupine v uporniškem vzhodnem Alepu, naj njihove voditelje prepričajo, da ustavijo sovražnosti in odidejo iz mesta.

Moskva je v torek prekinila letalsko obstreljevanje vzhodnega Alepa. Ta del mesta je bil pred tem vse od začetka ofenzive režima sirskega predsednika Bašarja al Asada 22. septembra tarča silovitega obstreljevanja iz zraka.

Kot so povedali v Moskvi, so zračne napade ustavili, da bi okoli 250.000 civilistom, ki so ujeti v vzhodnem delu mesta, omogočili, da se pripravijo na to, da bodo med današnjo prekinitvijo spopadov odšli. Sirski režim je medtem napovedal, da bo v času prekinitve spopadov vzpostavil šest koridorjev za varen odhod civilistov in dva za upornike, ki ju bodo lahko uporabili tudi civilisti.

Rusi so se za podaljšanje prekinitve ognja odločili, ker so humanitarne organizacije opozorile, da osem ur ne bo dovolj za dostavo pomoči civilistom in njihovo evakuacijo. V Združenih narodih so ponovili, da bi potrebovali najmanj 48 ur miru, poleg tega pa izpostavili, da potrebujejo varnostna zagotovila vseh vojskujočih se strani - ne le enostranske ruske napovedi.