franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Užaljeni mehiški predsednik odpovedal obisk pri Trumpu

Deli na:
Užaljeni mehiški predsednik odpovedal obisk pri Trumpu

Foto: Getty Images

Če Mehika ne misli plačati za zid, je bolje odpovedati obisk, je ameriški predsednik Donald Trump sporočil mehiškemu predsedniku Enriqueju Pena Nietu.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je po nizu provokacij iz Washingtona odpovedal srečanje z novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je bilo napovedano za prihodnji torek, so včeraj sporočili iz Pena Nietovega urada v Ciudad de Mexicu.

Trump je pred tem užalil mehiškega predsednika, ko mu je kar preko Twitterja sporočil, da "če ne misli plačati za zid" na ameriško-mehiški meji, da je potem bolje, če obisk kar odpove. Pena Nieto je namig razumel in mu sledil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Danes zjutraj sem obvestil Belo hišo, da se ne bom udeležil delovnega srečanja, napovedanega za prihodnji torek," je na Twitterju zapisal mehiški predsednik.

"Mehika ponavlja svojo pripravljenost na sodelovanje z ZDA za sklenitev dogovorov, ki bodo v interesu obeh držav," je še zapisal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je kmalu zatem povedal novinarjem, da bodo še naprej ostali v stiku. Izrazil je upanje, da bodo lahko kakšno srečanje organizirali v prihodnosti.



Trump je nato zaplet komentiral še na srečanju republikancev v Filadelfiji in dejal, da sta se oba s Peno Nieto strinjala, da odpovesta srečanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Če Mehika ne bo ravnala z ZDA spoštljivo, takšen sestanek ne bi obrodil sadov, in želim si izbrati drugo pot. Nimam druge možnosti," je dejal, vendar ni pojasnil kakšna bo ta pot.

Trump je v sredo podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Izgradnjo zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Že takrat je zatrjeval, da bo gradnjo zidu plačala Mehika, v sredo pa je te zahteve ponovil.

Pena Nieto se je na Trumpova sredina izvršna ukaza odzval, da Mehika zagotovo ne bo plačala zidu na meji z ZDA. V sporočilu narodu je mehiški predsednik obžaloval Trumpovo potezo in dodal, da Mehika ne verjame v zidove.

Poleg tega so Mehičani kot provokacijo razumeli tudi trenutek, kdaj je Trump objavil omenjene ukrepe - v Washingtonu sta se ravno takrat mudila mehiška ministra za zunanje zadeve Luis Videgaray in gospodarstvo Ildefonso Guajardo, ki sta bila na pogovorih z visoko ameriško delegacijo o prihodnjih odnosih med obema državama.

Pena Nieto pa je bil sicer tudi pod pritiskom več mehiških političnih strank, ki so mu provokacijah iz ZDA svetovale, naj odpove srečanje. "Verjamem, da bi moral Pena odpovedati svoj obisk v Washingtonu," je med drugim dejal nekdanji mehiški zunanji minister Jorge Castaneda.