mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Užaljena Poljska odpovedala obisk izraelskega ministra, ki je Poljake obtožil sodelovanja v holokavstu

Deli na:
Užaljena Poljska odpovedala obisk izraelskega ministra, ki je Poljake obtožil sodelovanja v holokavstu

Holokavst - Foto: wikipedia

Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett je sporočil, da so v Varšavi odpovedali njegov za ta teden napovedani obisk na Poljskem. Razlog za odpoved so ministrove kritične izjave glede poljskega zakona o holokavstu, ki se jim ni želel odpovedati. Kot je poudaril Bennett, je na odpoved obiska "ponosen".

Izraelski minister je Varšavo razjezil z izjavo, da so koncentracijska taborišča med drugo svetovno vojsko na Poljskem resda vodili Nemci, a da so tudi "številni Poljaki po vsej državi preganjali, izdajali in aktivno sodelovali pri poboju 200.000 Judov med in po holokavstu". "Kri poljskih Judov joče iz zemlje in noben zakon tega ne more utišati," je dodal.

Minister je tudi poudaril, da sprejema "vabilo na dialog, temelječ na resnici", a Varšava se je očitno odločila "izogibati resnici". V sredo ga tako ne bo na obisk na Poljsko, ki ga je napovedoval še v ponedeljek, poročajo tuje tiskovne agencije. Tiskovni predstavnik poljske vlade je že pred Bennettom sporočil, da obiska ne bo, je poročala poljska tiskovna agencija PAP.

Sporni zakon o holokavstu - ta prepoveduje označevanje nacističnih koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno, ki so delovala na tleh današnje Poljske, za poljska taborišča, in tudi navedbe, da naj bi Poljaki med vojno sodelovali z nacisti pri iztrebljanju Judov - sta že potrdila oba domova poljskega parlamenta, zdaj potrebuje le še podpis predsednika države Andrzeja Dude.

Zakon je nemudoma sprožil proteste iz Izraela, saj da odpira vrata za zanikanje prave zgodovine. Med drugim naj bi omogočal kazenski pregon preživelih holokavsta, ki bi na primer pričali o sodelovanju posameznih Poljakov pri ubijanju ali pri predajanju Judov Nemcem. V Varšavi sicer zatrjujejo, da temu ni tako.