nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Utopična mesta milijarderjev: trdnjave za elito?

Deli na:
Utopična mesta milijarderjev: trdnjave za elito?

Iz San Francisca se zaradi naraščajočih cen nepremičnin in storitev ljudje izseljujejo - zdaj bi jim sledili še bogataši. - Foto: Profimedia

Sodobna mesta so zapleten organizem. Njihovo upravljanje je težavno, soočeno z vedno različnimi interesi, propadajočo dediščino preteklih napak, navitimi cenami, rastočo neenakostjo, upiranju spremembam, čeprav tudi na bolje. Zato se dovolj vplivni (in premožni) včasih naveličajo prebijanja skozi zgoščen labirint in energijo preusmerijo v sanje o novem začetku, praznem prostoru, ki ga bodo napolnili z idealno novo skupnostjo. A kritiki jim takrat očitajo ustvarjanje elitnih trdnjav.

Pri kraju Rio Vista v Kaliforniji želijo bogataši zgraditi novo mesto. Vrsto let so po tihem kupovali zemljo, nazadnje pa so bili prisiljeni razgrniti svoje načrte.

Cilj investitorjev v mesto pri San Franciscu je utopičen, sušno zaplato rjavih gričev med predmestji in podeželjem, kjer so sedaj predvsem vetrnice in ovce, želijo spremeniti v urbano zeleno skupnost, mesto, ki ga poganja čista energija, je prijazno pešcem in prepredeno z dostopnim javnim prevozom.

Vse bogataške načrtovalce novih mest povezuje libertarno hrepenenje po mestni državi, kjer »izkrivljene birokracije demokratičnih ureditev ne bodo omejevale človeštvo«, denimo z malenkostmi, kot so davki.

San Francisco je eno najbolj fotogeničnih, a zaradi naraščajočih cen nepremičnin in storitev navadnim ljudem vse manj dostopnih mest. Ljudje se izseljujejo v okoliške kraje, a zdaj so jim sledili milijarderji.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24