Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Upokojenec je v Avstriji poskušal zažgati volišče in grozil z nožem

Deli na:
Upokojenec je v Avstriji poskušal zažgati volišče in grozil z nožem

Foto: arhiv Reporterja

V mestu Hartberg na avstrijskem Štajerskem, kjer danes tako kot drugod po Avstriji volijo nov parlament, je 77-letni upokojenec pred voliščem razlil gorivo in ga skušal zažgati, a so mimoidoči preprečili njegovo namero.

Predsedniku lokalne volilne komisije je tudi grozil z nožem. Povod za dejanje bi lahko bilo nezadovoljstvo z aktualno politiko.

Policija je moškega po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že prijela in preiskuje podrobnosti dejanja. Sumijo, da ima psihične težave, kar pa mora potrditi zdravnik. Po trenutnih ugotovitvah bi povod za dejanje lahko bilo upokojenčevo nezadovoljstvo s trenutnimi političnimi razmerami v Avstriji.

Tam danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga in kanclerski položaj obeta ljudski stranki (ÖVP) oziroma njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu. S tem bi postal najmlajši voditelj v Evropi, obeta pa se tudi možnost vrnitve skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) v vlado.



Po razkritju afere je ÖVP v zadnjih javnomnenjskih raziskavah utrdila svoje vodstvo in napovedujejo ji, da bo na volitvah dobila okoli 33 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je s 27 odstotki podpore uvršča SPÖ. Svobodnjaki naj bi dobili približno 25 odstotkov glasov, stranka Neos pet odstotkov, Zeleni in Lista Pilz pa okoli štiri odstotke.

Svoj glas na volitvah so sicer že oddali avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, kancler Christian Kern, zunanji minister in vodja ÖVP Kurz, predsednica Zelenih Ulrike Lunacek in vodja Neosa Matthias Strolz. Kot zadnji od prvakov glavnih strank je glas popoldne na Dunaju oddal tudi vodja FPÖ Heinz-Christian Strache, ki upa na "dober izid". Kot je po oddaji glasu dejal v izjavi novinarjem, ob tem ne izključuje niti možnosti "zgodovinskega rezultata".

Volišča bodo odprta različno, saj se občine lahko svobodno odločajo o času odprtja in zaprtja volišč. Prva volišča so bila tako odprta ob 6. uri, zadnja se bodo zaprla ob 17. uri. Kmalu zatem naj bi objavili prve volilne projekcije. Objava prvih uradnih rezultatov je predvidena za okoli 19.30, končne uradne rezultate bodo objavili v četrtek, 19. oktobra, ko bodo prešteli še glasovnice, prispele po pošti.