Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl je ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs

Deli na:
Umrl je ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs

Foto: Reuters

V 56 letu starosti je v sredo umrl ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs, ki se je vse od leta 2004 bojeval z rakom. Podjetje Apple je sporočilo, da je svet zaradi Stevea Jobsa nedvomno postal veliko boljši.

Jobs je podjetje ustanovil leta 1976 v garaži v Silicijevi dolini pri San Franciscu, po desetih letih pa ga je moral zapustiti zaradi sporov. Leta 1997 se je vrnil in ostal na čelu podjetja vse do avgusta letos, ko je odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja, vendar pa obdržal položaj predsednika podjetja.

Podjetje Apple ni nemudoma objavilo vzroka smrti, vendar pa se je Jobs leta 2004 bojeval z redko obliko raka na trebušni slinavki. Zdravljenje naj bi bilo sicer uspešno, vendar je znova zbolel in leta 2009 so mu presadili jetra. Takrat je nepričakovano vzel dopust, kar je storil tudi januarja letos. Avgusta je položaj glavnega izvršnega direktorja predal Timu Cooku.

"Tisti, ki smo bili dovolj srečni, da smo ga poznali in z njim delali, smo izgubili prijatelja i mentorja," je sporočil Cook. "Njegova nadarjenost, strast in energija so bili vir neštetih inovacij, ki so obogatile in izboljšale življenja vseh ljudi. Svet je zaradi njega neizmerno boljši," pa je sporočil upravni odbor podjetja.

Steve Jobs je prišel leta 2001 na dan z napravo iPod, ki omogoča hranjenje velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa je prišel na dan prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.