900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl je Neil Armstrong, prvi človek na Luni

Deli na:
Umrl je Neil Armstrong, prvi človek na Luni

Foto: Bobo

Pri 82. letih je preminil slavni ameriški astronavt Neil Alden Armstrong. Leta 1969 je bil prvi človek, ki je stopil na Luno, in pri tem spregovoril slavne besede: "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo."

Pokojnikova družina je sporočila, da je smrt posledica zapletov po operaciji srca, ki jo je prestal pred nekaj tedni. Kraj smrti uvodoma ni bil objavljen, vendar pa je Armstrong živel v predmestju Cincinnatija v zvezni državi Ohio.

Neil Armstrong se je rodil 5. avgusta leta 1930 na farmi v državi Ohio. Za letenje se je navdušil zelo zgodaj in pilotski izpit je imel že pri 16 letih, še preden je lahko vozil avtomobil. Leta 1949 se je udeležil vojne v Koreji, po vrnitvi v domovino pa je postal testni pilot za novo vesoljsko agencijo Nasa.

Leta 1962 so ga izbrali med astronavte in štiri leta kasneje je poveljeval odpravi "Gemini", ki je opravila prvi uspešen priklop dveh vesoljskih plovil v orbiti. Vrhunec astronavtske kariere je doživel leta 1969, ko se je skupaj z Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom z misijo "Apollo 11" odpravil na pot proti luni.

Ameriški predsednik John F. Kennedy je leta 1961 napovedal, da bodo ZDA do konca desetletja varno poslale človeka na luno in nazaj na zemljo. ZDA so takrat izgubljale v vesoljski tekmi s Sovjetsko zvezo, ki je oktobra 1957 uspešno izstrelila prvi umetni satelit sputnik, aprila 1961 pa poslale v vesolje prvega astronavta Jurija Gagarina.

Collins je ostal v poveljniškem modulu Columbia, Armstrong in Aldrin pa sta se z lunarnim modulom "Orel" spustila na zemljin naravni satelit. "Orel je pristal," so bile prve Armstrongove besede vodstvu misije na zemlji v Houstonu, nakar sta z Aldrinom ostal na luni skoraj tri ure, zbirala vzorce kamenja, fotografirala in se sprehajala.

Dogodek je po televiziji in radiju spremljalo 600 milijonov ljudi po svetu. Do zadnje misije leta 1972, se je po luni skupaj sprehodilo 12 ameriških astronavtov. Za Armstronga je bil Apollo 11 zadnja vesoljska misija, po kateri so sledile parade v New Yorku, Chicagu in Los Angelesu ter turneja po 22 državah sveta.

Armstrong je skušal v naslednjih letih ostati čim dlje od slave. Leta 1999 se je znova poročil s Carol Knight s katero sta živela v predmestju Cincinnatija Indian Hill. Iz prejšnjega zakona je imel Armstrong dva sinova.

Družina je ob Armstrongovi smrt sporočila: "Spoštujte njegov zgled služenja, dosežkov in skromnosti, in naslednjič, ko se sprehajate v jasni noči in vidite Luno, ki se vam smeji, pomislite na Neila Armstronga in ji pomežiknite."