pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl je konservativni vrhovni sodnik ZDA Antonin Scalia

Deli na:
Umrl je konservativni vrhovni sodnik ZDA Antonin Scalia

Foto: Getty Images

Teksaški guverner Greg Abbott je potrdil novico lokalnih ameriških medijev o smrti 79-letnega konservativnega vrhovnega sodnika ZDA Antonina Scalie. Umrl naj bi v noči s petka na soboto med spanjem na ranču v teksaškem kraju Marfa med San Antoniom in El Pasom, kjer je s prijatelji lovil prepelice.

"Scalia je bil božji človek, patriot in neomajni branitelj ustave tako, kot je bila napisana. Bil je trdna skala, ki je odvračala poskuse odstopanja od in potvarjanja ustave," je sporočil Abbott.

Scalio je imenoval predsednik Ronald Reagan leta 1986 in prvi Američan italijanskega porekla na vrhovnem sodišču se je z leti izkazal za enega najbolj konservativnih vrhovnih sodnikov v ameriški zgodovini, ki je somišljenike razveseljeval s svojimi mnenji in pikrim humorjem, liberalne Američane pa spravljal v obup.

Vrhovno sodišče ZDA ima devet sodnikov in sodnic, s Scalio pa je bila sestava večinoma konservativna. Sodišče je sedaj razdeljeno na štiri liberalne in tri konservativne sodnike in sodnice, pri čemer Anthony Kennedy občasno s svojimi mnenji prestopa iz konservativcev med liberalce.

Vrhovno sodišče ZDA ima nalogo interpretacije zakonov in njegova vloga je ključna pri številnih zelo pomembnih vprašanjih, kot je pravica do splava, orožja, pravic homoseksualcev, vloge denarja v politiki in podobno.

Sodnike imenuje predsednik ZDA, potrdijo pa se v senatu. Trenutni predsednik ZDA je demokrat Barack Obama, ki bo v senatu z republikansko večino zaradi velike pomembnosti položaja in občutljivega ravnotežja sodišča sedaj izjemno težko našel sprejemljivega naslednika ali naslednico Scalii. Še posebej zaradi tega, ker se mu izteka zadnje leto drugega mandata.