stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umazana volilna kampanja v Avstriji: medsebojno obtoževanje kanclerskih kandidatov

Deli na:
Umazana volilna kampanja v Avstriji: medsebojno obtoževanje kanclerskih kandidatov

Foto: YouTube

Voditelja glavnih avstrijskih strank Sebastian Kurz (ÖVP) in Christian Kern (SPÖ) sta v nedeljo v televizijskem soočenju teden dni pred parlamentarnimi volitvami izmenjevala predvsem medsebojne obtožbe glede odgovornosti za afero "umazana kampanja". Dobičke iz te afere pa na drugi strani očitno kuje vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz Christian Strache.

Kurz, 31-letni vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), je v dvoboju na zasebni televiziji Puls 4 Kerna in njegove socialdemokrate (SPÖ) znova obtožil, da so pomagali širiti antisemitske in ksenofobne "lažne novice" o njem. Kerna je obtožil, da je s tem "zastrupil" avstrijsko politiko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za vzpostavitvijo dveh lažnih strani na Facebooku naj bi namreč stal bivši Kernov svetovalec, kontroverzni izraelski spin doktor Tal Silberstein. Kern sicer zanika vsakršno odgovornost za ta škandal, vendar je to močno škodovalo ugledu stranke, ki se ji tudi zaradi te afere obeta precejšen udarec na nedeljskih parlamentarnih volitvah in najverjetneje šele tretje mesto za ÖVP in FPÖ.

Na nedeljskem televizijskem soočenju je Kern skušal žogico potisniti tudi na Kurzevo stran s trditvijo, da so v ÖVP skušali podkupiti člane Silbersteinove ekipe, da bi jim posredovali informacije o svojih aktivnostih. "Ne igrajte žrtvenega jagnjeta. Z vami sem delal 15 mesecev," je dejal Kern, ki je kanclerski položaj prevzel maja lani.

Obe stranki, ki sta skupaj sestavljali vlado, dokler se ni ÖVP spomladi letos odločila za odhod iz koalicije, sta sicer zaradi te afere sprožili tožbi druga proti drugi. Afera pa naj bi po drugi strani najbolj koristila njunim konkurentom - svobodnjakom.

Kurz se je po televizijskem dvoboju s Kernom v nedeljo zvečer pomeril še v dvoboju z vodjo FPÖ Henzom Christianom Strachejem, ki pa je, kot ocenjuje avstrijska tiskovna agencija APA, potekal precej bolj mirno in prijateljsko. Tudi vsebinsko sta se oba precej strinjala - od tega, da bo treba znižati davčne obremenitve, do zaostrovanja politike priseljevanja. Prav tako sta se izrekla proti nadaljnji centralizaciji EU, še poroča APA.



Kurz v Stracheju vse bolj vidi glavnega konkurenta za kanclerski položaj, po drugi strani pa tudi kot potencialnega partnerja v vladi. Vendar je Stracheja in FPÖ opozoril, da bo pogoj za sodelovanje le proevropska vlada, z idejo "Öxita", odhoda Avstrije iz EU, pa se ne namerava spogledovati.

Tudi v tem soočenju je pomembno vlogo igrala omenjena afera "umazane kampanje", pri čemer je Strache menil, da bodo sodbo o zadevi v nedeljo podali volivci, ki bodo po njegovem prepričanju zavrnili sedanjo rdeče-črno vladno koalicijo.

Čeprav je njuno sodelovanje po ostrem sporu med dosedanjimi koalicijskimi partnerji vse bolj verjetno, pa sta Strache in Kurz na glas menila, da so skrivni motivi drugega v sklepanju drugačnih koalicij. Strache je menil, da si v ÖVP še vedno želijo sodelovanja s SPÖ, medtem, ko je Kurz posvaril tudi pred možno koalicijo med FPÖ in SPÖ.

Glede na kratko anketo, ki so jo opravili po soočenjih, se je v dvoboju Kern-Kurz bolje odrezal slednji. Kurz je prepričal 47 odstotkov vprašanih, Kern pa 38 odstotkov.

Na drugem dvoboju pa je Kurz potegnil krajšo - prepričal je 36 odstotkov vprašanih, medtem ko je Stracheja za zmagovalca označilo 43 odstotkov vprašanih. V anketi je sodelovalo 500 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.