Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umazana vojna levičarjev proti AfD: na spletu objavili osebne podatke članov AfD

Deli na:
Umazana vojna levičarjev proti AfD: na spletu objavili osebne podatke članov AfD

Foto: Getty Images

V Stuttgartu se danes končuje dvodnevni kongres desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Osrednja tema je bil odnos do islama, ki glede na program stranke v Nemčiji ni dobrodošel, za veliko razburjenje pa je poskrbela objava osebnih podatkov okoli 2000 članov stranke na spletu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na neki radikalni levičarski spletni strani so se danes pojavila imena, naslovi in telefonske številke okoli 2000 članov AfD. Gre za seznam prijavljenih na kongres, kako se je ta znašel v rokah levičarjev, pa ni jasno, na spletni strani navaja časnik Spiegel.

Jörg Meuthen iz vodstva stranke je zaradi incidenta že napovedal "kazenski pregon". Ob tem je dejal, da lahko razume, da je uhajanje podatkov med člane vneslo precej nemira. "To, kar se dogaja, niso igrice," je poudaril.

Razprava na kongresu se je osredotočala na vsebino novega strankarskega programa. Med drugim se v njem stranka opredeljuje kot vsenemška, kritična je do vse večje integracije EU in zavrača evropsko bančno unijo. Po navedbah Deutsche Welle se zavzema za izstop iz območja z evrom, ohranjanje tradicionalne družine, več referendumov in ohranjanje jedrske energije v Nemčiji.

Danes se je razprava posvečala predvsem odnosu do islama in priseljevanja. Tako so člani z glasovanjem v program vnesli poglavje z naslovom Islam ne sodi v Nemčijo.

"Ortodoksni islam, ki ne spoštuje naše pravne ureditve ali ji celo nasprotuje in ki zahteva položaj edine veljavne religije, ni združljiv z našo pravno ureditvijo in kulturo," so zapisali v njem. Zavrnili so vnos določila, ki bi zagotavljalo, da muslimanov ne bodo na splošno zavračali.

Ob tem so sklenili tudi, da bi moralo biti financiranje gradnje in delovanja mošej iz tujine prepovedano. Zavračajo minarete in klice k molitvi. Izrekli so se za prepoved nošenja naglavnih rut za deklice in ženske v šolah ter za prepoved polnega zakrivanja v javnosti.

Člana, ki je pozval k bolj prefinjeni razpravi brez "prijateljsko-sovražne retorike" in ki je spomnil, da je svoboda vere ena temeljnih svoboščin, so iz občinstva pospremili žvižgi. Podpredsednica stranke Beatrix von Storch je odgovorila z besedami, da stranka zelo dobro razlikuje med političnim in osebnim islamom. "Ne nameravamo izgnati vseh muslimanov," je zagotovila.

So pa iz besedila črtali določilo, ki bi zavračalo migracije. V besedilu v soboto zvečer so se namreč zavzeli za zavračanje "priseljevanja, še posebej iz tujih kulturnih območij".

Vendar pa so številni člani kasneje spominjali, da se je stranka že od samega začetka zavzemala za nadzorovane migracije po vzoru Kanade in menili, da se od tega ne bi smeli oddaljiti. Nekateri govorci so menili, da so problematični predvsem muslimanski migranti, medtem ko so na primer krščanski migranti iz Azije v Nemčiji dobrodošli.

Na koncu je radikalna formulacija iz besedila izpadla. Tako program sedaj navaja, da so "za trg dela primerno usposobljeni prišleki z visoko stopnjo pripravljenosti na integracijo" dobrodošli.

Sicer pa so člani z 51,9-odstotno podporo podprli tudi odločitev vodstva stranke o izredni razpustitvi deželnega združenja stranke v nemški zvezni deželi Posarje. Stranka se je za to potezo odločila zaradi stikov vodstva z desnimi ekstremističnimi skupinami.

Po sobotnih izgredih današnji dan kongresa zaenkrat poteka mirno. Nemška policija je v soboto aretirala okoli 500 levičarskih protestnikov, ki so skušali članom AfD onemogočiti prihod na kongres. Protestniki so v policiste in novinarje metali petarde ter zažigali pnevmatike. Izbruhnili so tudi spopadi med privrženci levice in člani AfD.

Stranka AfD pod vodstvom predsednice Frauke Petry je zastopana v parlamentih osmih nemških zveznih dežel, njena priljubljenost pa se krepi tudi na nacionalni ravni. Javnomnenjske ankete ji trenutno pripisujejo med 12 in 14 odstotki podpore volivcev.