sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinci so utrujeni, ugotavlja dr. Andrej Naterer, sociolog in poznavalec Ukrajine

Deli na:
Ukrajinci so utrujeni, ugotavlja dr. Andrej Naterer, sociolog in poznavalec Ukrajine

Dr. Andrej Naterer, izredni profesor na mariborski filozofski fakulteti - Foto: Primož Lavre

Ukrajino je dr. Andrej Naterer, izredni profesor na mariborski filozofski fakulteti, dodobra spoznal s terenskim antropološkim raziskovanjem otrok, ki so se znašli na cesti. Med letoma 2000 in 2012 je največkrat z vlakom in na lastne stroške potoval v več kot 2000 kilometrov oddaljeno mesto Makejevka v regiji Doneck na vzhodu države.

Ohranil in vzpostavil je številne stike z Ukrajinci in Ukrajinkami, tako tistimi, ko so ostali v Ukrajini (se preselili na zahod države), kot tistimi, ki so se zatekli ali prihajajo k nam. Stike ima tudi z ljudmi, ki so pobegnili na Poljsko pa tudi s tistimi, ki so se v spopadu drugače orientirali. Njihove zgodbe so različne, pravi, tako glede političnih opredelitev, pogojene pa so tudi generacijsko. Z dr. Natererjem smo se pogovarjali ob drugi obletnici agresije Ruske federacije na Ukrajino.

V bližini obcestnega bara, kjer je Naterer v mestu Makejevka na jugovzhodu države opravljal svoje »opazovanje z udeležbo« oziroma hodil tja na kavo in pisal dnevnike, je padla ena prvih žrtev vojne.

»Če skušam povzeti stališča mladih, s katerimi sem v stiku, živijo v večjih mestih in niso bili mobilizirani: nekje daleč je zanje vojna, daleč ne le geografsko, temveč tudi kulturno in socialno,« povzema dr. Naterer pogede mladih Ukrajincev.


»Predstavljajte si, da ste dve leti na fronti, v Kijevu pa je toliko mladih, ki niso bili mobilizirani ali pa so vpoklicu izognili, ker študirajo ali pa se preprosto le izmikajo in sploh ne gredo od doma, da jih ne bi dobila vojaška policija.«

Zavezništvo Nato ne more zamenjati ukrajinskih vojakov, ki so že dve leti na fronti, poudari Naterer.

Zakaj se je med ljudi, ki so ujeti na aneksiranih območjih, v Zaporožju, Hersonu in drugod - zaradi številnih razlogov, mogoče zaradi pomanjkanja možnosti, invalidnosti, zaradi upanja, da se bo vojna hitro končala - naselil nepredstavljiv strah.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24