zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinci naj bi prevarali Hrvate in jim prodali zastarele, neuporabne mige

Deli na:
Ukrajinci naj bi prevarali Hrvate in jim prodali zastarele, neuporabne mige

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaška vojaška policija preiskuje remont in nakup hrvaških vojaških letal mig 21 v Ukrajini zaradi številnih nepravilnosti na letalih in suma podkupovanja, danes poroča Jutarnji list. Namesto eskadrilje 12 posodobljenih letal so na Hrvaškem ostali le s tremi letali, ki so zmožna opravljati redne vojaške naloge nadzora hrvaškega neba.

Preiskavo so na Hrvaškem sprožili, potem ko so se vrstile različne večje tehnične okvare na letalih, ki so v letih 2014 in 2015 prišla iz Ukrajine. Hrvaška je poslala na remont sedem svojih letal, od Ukrajine pa je kupila še pet rabljenih migov.

Časnik navaja, da so vojaški kriminalisti zaenkrat ugotovili, da so na letalih, ki jih je Hrvaška dobila od Ukrajine, ponarejene serijske številke letal, ki ne ustrezajo dokumentom letal iz pogodbe. Nadomestni deli letal naj bi bili tudi do pet let starejši, kot so letala.

Hrvaški mediji so še med opravljenim poslom z letali poročali, da je Ukrajina prodala Hrvaški pet letal, ki jih je jemensko vojaško letalstvo zavrnilo, ker so bili nezadovoljni z njihovim stanjem. Kot še danes piše Jutarnji list, so na teh petih letalih ugotovili, da so narejena iz različnih starih letal, ki so bila odpisana v Bolgariji, Alžiriji in Rusiji.

"Lahko se vprašamo, ali je sedem letal, ki jih je Hrvaška poslala na remont v Ukrajino, tudi dobila nazaj. Obstaja resen sum, da je celotna dokumentacija ponarejena ter da remonta sploh niso opravili," izpostavlja časnik. Dodaja, da celotna zadeva kaže na možen velik korupcijski škandal v hrvaškem ministrstvu za obrambo in oboroženih silah.

Hrvaški strokovnjak za varnostna vprašanja Vlatko Cvrtila je opozoril, da gre lahko za prevaro, glede na to, da so med remontom uporabili dele, ki nimajo ustrezne kakovosti. Meni, da odgovornost nosi ukrajinski zavod Ukrspecexport, ki je na hrvaškem javnem razpisu ponudil za pet milijonov evrov ugodnejšo ponudbo kot romunsko remontno podjetje Aerostar.

Prejšnji hrvaški minister za obrambo Ante Kotromanović je leta 2013 podpisal pogodbo z ukrajinskim zavodom, ki je bila vredna 133 milijonov kun (17,5 milijona evrov), spominja časnik. Kotromanović zaenkrat ni dosegljiv za izjave.

Časnik navaja, da so bili tudi med remontom številni znaki, ki so opozarjali na nepravilnosti, a je hrvaška stran brez dodatnih vprašanj sprejela vsako pojasnilo ukrajinskih partnerjev.

Hrvaško obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da sta vojaška varnostno-obveščevalna služba in vojaška policija v preteklih nekaj tednih prišli do informacij, da je potrebno dodatno preveriti postopek remonta in nakupa migov. Kot so odgovorili za STA, obstajajo resni znaki o zaskrbljujočih potezah, ki lahko vplivajo na obrambno sposobnost Hrvaške.

Kot so dodali, so tudi na ministrstvu ustanovili strokovno komisijo, ki je predlagala ukrepe glede stanja prenovljenih in nabavljenih letal. "V tem trenutku poudarjamo, da se naloge vojaškega letalstva glede varnosti zračnega prostora opravljajo z obstoječimi zmogljivostmi. Hrvaški zračni prostor je varen in pod nadzorom," so sklenili v odgovoru STA.

Medtem se na Hrvaškem še niso dokončno odločili, ali bodo obdržali vojaško letalstvo, kar je odvisno od stanja v državni blagajni, v kateri so tudi letos zmanjšali obrambni proračun.