GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina Rusijo toži zaradi terorizma

Deli na:
Ukrajina Rusijo toži zaradi terorizma

Foto: arhiv Reporterja

Ukrajina je na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu vložila tožbo proti Rusiji, ker da sponzorira terorizem.

Ob tem je Kijev zahteval, da Moskva odgovarja za škodo, ki je nastala ob napadih na civiliste in sestrelitvi malezijskega letala nad separatističnim vzhodom Ukrajine leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev je v tožbi navedel, da Rusija nosi mednarodno odgovornost, ker sponzorira terorizem oz. zaradi terorističnih dejanj, ki jih je storila preko "zastopnikov" v Ukrajini, so danes v sporočilu za javnost zapisali na ICJ.

Ukrajina je sodišče zaprosila tudi, da Rusiji zaukaže plačilo odškodnine za julija 2014 sestreljeno malezijsko potniško letalo, ki je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, ter za obstreljevanje civilistov v nekaterih mestih na vzhodu Ukrajine.


"Rusija mora plačati ceno za agresijo," je sprožitev postopkov proti Rusiji pred ICJ komentiral ukrajinski predsednik Petro Porošenko. "Ruska federacija že tri leta brutalno krši mednarodno pravo," je dodal v izjavi. Kot je še navedel, Rusija že tri leta izvaja nezakonito aneksijo Krima ter nezakonito okupacijo vzhoda Ukrajine, uresničuje pa tudi politiko uničevanja in diskriminacije na Krimu.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je podobno sporočilo, da mora Rusija odgovarjati za teroristična dejanja in diskriminacijo med agresijo v Ukrajini. Moskva je z dostavo orožja in drugo pomočjo proruskim separatistom v Doneškem bazenu kršila konvencijo ZN proti financiranju terorizma, je še navedlo ministrstvo v Kijevu.

Rusija je v preteklosti večkrat zanikala, da sodeluje v krvavih konfliktih na vzhodu Ukrajine, v katerih je doslej umrlo že skoraj 10.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med konfliktom je na vzhodu Ukrajine poleti 2014 strmoglavilo tudi malezijsko potniško letalo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpru, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, večinoma Nizozemcev. Mednarodna preiskava pod vodstvom Nizozemske je pokazala, da je letalo sestrelila raketa ruske izdelave, ki je bila izstreljena s polja blizu ozemlja pod nadzorom separatistov.