pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ugrabitelj egiptovskega letala je "idiot", pravi minister

Deli na:
Ugrabitelj egiptovskega letala je "idiot", pravi minister

Foto: planespotters.net

Ugrabitev egiptovskega letala se je na letališču v Larnaki na jugu Cipra končala brez prelite krvi. Ciprska vlada je sporočila, da je policija aretirala ugrabitelja. Pred tem je letalo družbe Egyptair zapustilo zadnjih sedem talcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je sporočil EgyptAir, je ugrabitelj izpustil vse potnike razen štirih tujcev, na letalu je morala ostati tudi posadka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ugrabitelj ni terorist, ampak idiot," je o njem dejal egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry.

Po poročanju več tiskovnih agencij se je ugrabitelj predal sam. Iz letala naj bi tako prišel z dvignjenimi rokami.

Letalo je bilo na notranjem letu MS 181 iz Aleksandrije v Kairo, ko je kapitan vzpostavil stik s ciprsko kontrolo zračnega prometa in zahteval dovoljenje za izreden pristanek zaradi ugrabitve. Pristanek na Cipru naj bi zahteval ugrabitelj, oborožen napadalec, ki je po vzletu sporočil, da nosi pas z eksplozivom, in zagrozil, da se bo razstrelil.

Današnja ugrabitev egiptovskega letala, ki je izredno pristalo na letališču v Larnaki na jugu Cipra, ni povezana s terorizmom, je dejal ciprski predsednik Nikos Anastasiades. Po poročanju medijev ugrabitelj želi le stopiti v stik z nekdanjo ženo, ki živi na Cipru.

"Ugrabitev ni povezana s terorizmom," je zatrdil Anastasiades na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, ki je na obisku na Cipru. Dodal je, da ciprske oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varno izpustitev potnikov.

Iz ugrabljenega letala egiptovske družbe EgyptAir, se je večina potnikov že izkrcala. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na navedbe egiptovskega ministrstva za civilno letalstvo Šerifa Fatija, so na krovu ostali še štirje člani posadke in trije potniki.

Ugrabitelj je najprej izpustil vse potnike razen štirih tujcev, na letalu je morala ostati tudi posadka. Nato je iz letala izstopilo še nekaj potnikov.

Na krovu Airbusa A320 je bilo po podatkih letalske družbe 81 potnikov. Po podatkih egiptovskega ministrstva za civilno letalstvo je bilo med njimi 21 tujcev, od tega osem Američanov, štirje Britanci, štirje Nizozemci, dva Belgijca, Francoz, Sirec in Italijan.

Pogajanja predstavnikov ciprske policije z ugrabiteljem se medtem nadaljujejo. Po poročanju ciprske televizije želi moški - šlo naj bi za Ibrahima Samaho z ameriškim in egiptovskim državljanstvom - govoriti s svojo nekdanjo ženo, ki živi v ciprski vasi Oroklini blizu letališča. Po nekaterih podatkih so oblasti ugodile njegovi zahtevi in nekdanjo ženo pripeljale na letališče.

Egiptovski minister Fati je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da še ni jasno, ali je pas z eksplozivom pravi ali lažen, da pa so zaradi varnosti potnikov in članov posadke delovali, kot da je pravi.

Letališče v Larnaki so zaradi dogodka zaprli do nadaljnjega, vse lete pa preusmerili na letališče Pafos na zahodnem delu Cipra. Na Cipru so zaradi incidenta vzpostavili krizni štab.