Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Udbovska kovnica angleških zlatnikov

Deli na:
Udbovska kovnica angleških zlatnikov

Zlati britanski funti - Foto: Profimedia

Sodelavec Udbe Zdravko Beraha je s ponarejenimi britanskimi zlatniki skorajda spravil v bankroti angleško centralno banko.

Danes v Veliki Britaniji velja reklo, da je imela Angleška centralna banka v vsej svoji zgodovini samo tri zares nevarne sovražnike: Napoleona, Hitlerja in Zdravka Beraho. O slednjem je razen tega, da je s ponarejanjem britanskih zlatnikov skorajda spravil v bankroti angleško centralno banko, zelo malo znanega.

Toda dokumenti iz Arhiva Republike Slovenije, pričajo o tem, da je Angleško centralno banko pravzaprav napadla UDV, saj je bil v tej operaciji Beraha zgolj sodelavec jugoslovanske tajne službe. Akcija je bila bistveno širša kot zgolj pretres britanske monete. Ti dokumenti omogočajo, da se zgodba lahko toliko rekonstruira, da postane prav fascinantna. Pred vami je torej doslej najbolj neobičajen primer vzporedne ekonomije SDV.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o možaku, ki je iz nič postal svetovni igralec; o Judi iz Makedonije, ki je zvito preživel holokavst; kako je po drugi svetovni vojni začel kovati zlate britanske funte in od kod mu denar, da se je lahko lotil tako dragega podviga; kako se je pred Britanci umaknil v Beograd; o pomoči "težkokategornikov" Udbe; o dokumentih, ki dokazujejo, da je bil Beraha pravzaprav sodelavec reškega centra UDV.