GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ubit predsednik Gvineje Bissau

Deli na:

Po več tednih vse globljih nasprotij med vojsko in predsednikom v Gvineji Bissau je bil danes v napadu vojske, ki naj bi sprožila vojaški udar, ubit predsednik države Joao Bernard Vieira. Umor naj bi bil odgovor na nedeljski bombni napad, v katerem je bil ubit vrhovni poveljnik vojske Tagme Na Waie, odgovoren zanj pa naj bi bil prav Vieira.

Po več tednih vse globljih nasprotij med vojsko in predsednikom v Gvineji Bissau je bil danes v napadu vojske, ki naj bi sprožila vojaški udar, ubit predsednik države Joao Bernard Vieira. Umor naj bi bil odgovor na nedeljski bombni napad, v katerem je bil ubit vrhovni poveljnik vojske Tagme Na Waie, odgovoren zanj pa naj bi bil prav Vieira.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP kmalu po napadu povedal tiskovni predstavnik vojske Zamora Induta, so Vieiro ustrelili vojaki, ki so bili blizu vrhovnemu poveljniku vojske, medtem ko je bežal iz svoje hiše. Ena najrevnejših afriških držav bo po njegovih navedbah šele zdaj zares začela delovati, saj jo je Vieira pri napredku oviral.

Predsednikovo smrt so potrdili tudi v kabinetu premiera Carlosa Gomesa.

V kasnejšem sporočilu vojske, ki ga je prenašal državni radio, pa je vojska napad na predsednika pripisala ločeni skupini neznanih vojakov, ki jih vojska sedaj po lastnih navedbah poskuša izslediti. Zanikali so tudi navedbe, da poteka vojaški udar ter poudarili, da bodo spoštovali ustavni red, ki določa, da v primeru smrti predsednika njegovo mesto zasede predsednik parlamenta, kar je trenutno Raimundo Pereira.

Ob tem je vojska po poročanju ameriške tiskovne agencije AP tudi zanikala, da bi bila smrt Vieire povračilni ukrep za nedeljski napad na vrhovnega poveljnika vojske. Ta je bil namreč v nedeljo žrtev eksplozije bombe, ki je bila podtaknjena na poveljstvu vojske v prestolnici države Bissau. V napadu je bilo poleg tega po navedbah vojske ranjenih še pet ljudi, porušen je bil tudi večji del stavbe.

Po napadu, ki je bil je zadnji v vrsti nasilnih dejanj v tej zahodnoafriški državi, kjer se v zadnjih tednih poglabljajo nasprotja med vojsko in predsednikom, je v prestolnici Gvineje Bissau izbruhnilo nasilje, ki se je po poročanju AP proti jutru sicer umirilo.

Umor Vieire je že ostro obsodil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana. Ta je v sporočilu za javnost tudi pozval k spoštovanju ustavnega redu in umiritvi napetosti v državi, ki šteje 1,5 milijona prebivalcev.

Kot zločinsko dejanje je smrt Vieire, ki je bil bolj poznan po vzdevku Nino, obsodil tudi predsednik komisije Afriške unije Jean Ping. Kot zelo resen udarec demokraciji v zahodni Afriki pa je umora predsednika in vrhovnega poveljnika vojske te nekdanje portugalske kolonije označil izvršni sekretar Zahodnoafriške gospodarske skupnosti (ECOWAS) Mohamed Ibn Chambas.

Na umor predsednika svoje nekdanje kolonije se je odzvala tudi Portugalska, ki je izrazila globoko obžalovanje zaradi njegove smrti, hkrati pa obsodila vsa dejanja nasilja v državi, ki so vodila tudi v smrt vrhovnega poveljnika vojske. Obenem je portugalska vlada pozvala k nujnemu srečanju Skupnosti držav portugalskega jezika (CPLP), na katerem bo razpravljali o krizi v Gvineji Bissau, piše AFP.

Rezidenca predsednika države je bila tarča napada skupine vojakov že novembra lani, pri čemer je bil ubit najmanj en varnostnik. Takratni poskus državnega udara so zaustavile predsedniku zveste varnostne sile. Waie, ki je veljal za političnega tekmeca Vieire, je medtem že januarja preživel poskus atentata, še piše AP.

Gvinejo Bissau je od razglasitve neodvisnosti leta 1973 pretreslo že več poskusov državnih udarov. Tudi sam Vieira se je leta 1980 na oblast povzpel prek nenasilnega udara in vladal do leta 1999. Po begu in izgnanstvu na Portugalskem se je leta 2005 vrnil v domovino in istega leta zmagal na predsedniških volitvah.