Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tuska bodo na Poljskem zaslišali v zvezi z atentatom na Kaczynskega

Deli na:
Tuska bodo na Poljskem zaslišali v zvezi z atentatom na Kaczynskega

Foto: Bobo

Tusk bo za zaprtimi vrati nastopil kot priča v procesu proti nekdanjima šefoma poljske vojaške protiobveščevalne službe.

Predsednik Evropskega sveta, nekdanji poljski premier Donald Tusk je danes prispel v domovino, kjer bo nastopil kot priča v procesu proti dvema predstavnikoma poljske tajne službe v zvezi z atentatom na nekdanjega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. V Varšavi sta ga pričakali množici tako privržencev kot tudi nasprotnikov.

Njegovi podporniki so ga pospremili od železniške postaje do urada zveznega tožilca. Ob tem so nosili zastave EU in vzklikali: "S teboj smo, Donald". "27 proti enemu, Tusk je premagal Jaroslawa Kaczynskega," so še vzklikali in s tem spomnili na nedavno ponovno potrditev Tuska za predsednika Evropskega sveta, čeprav je Poljska kot edina članica unije temu nasprotovala.

Nasprotniki pa so po drugi strani v rokah nosili podobe s Tuskom v zaporniški obleki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Tusk bo za zaprtimi vrati nastopil kot priča v procesu proti nekdanjima šefoma poljske vojaške protiobveščevalne službe, generaloma Januszu Noseku in Piotru Pytelu, ki sta osumljena, da sta "prekoračila svoje dolžnosti s sodelovanjem s službami tuje države brez soglasja predsednika vlade, kot to zahteva zakon".

Po poročanju poljskih medijev gre za dogovor z rusko obveščevalno službo FSB kmalu po letalski nesreči leta 2010, v kateri je umrl tudi takratni poljski predsednik Lech Kaczynski ter številni drugi poljski politiki. Tusk je bil v tistem času poljski premier. Preiskovalci so potrdili, da je bilo strmoglavljenje nesreča, a brat pokojnega predsednika, vodja vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski temu oporeka.

Tuska so na zaslišanje pozvali že marca, a se ga ni mogel udeležiti zaradi obveznosti v Evropskem parlamentu.

"Zelo sem kritičen do trenutnega dogajanja v svoji domovini, a vse je v rokah ljudstva," je Tusk povedal novinarjem ob prihodu v poljsko prestolnico. Pred vkrcanjem na vlak za rodni Sopot pa je poudaril, da ne dvomi, da gre za del političnega lova na čarovnice.