1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk: Pogajanja z Otokom po brexitu bi lahko trajala do sedem let

Deli na:
Tusk: Pogajanja z Otokom po brexitu bi lahko trajala do sedem let

Foto: Getty Images

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je posvaril, da bi, če se bodo Britanci na referendumu 23. junija odločili za izstop iz Evropske unije, pogajanja o novem odnosu med unijo in Veliko Britanijo lahko trajala do sedem let.

Tusk je za nemški časnik Bild dejal, da je treba pogajanja za izstop v skladu z lizbonsko pogodbo končati v dveh letih. A dogovora o novih odnosih, ki bi ga moralo potrditi preostalih 27 članic unije in Evropski parlament, po ocenah Tuska ne bo še najmanj pet let po dogovoru o brexitu. "To bi lahko trajalo najmanj pet let, a ni zagotovila za uspeh," je dejal Tusk.

V skladu s 50. členom lizbonske pogodbe mora članica, ki želi zapustiti unijo, o tem obvestiti Evropski svet. Nato je treba v dveh letih skleniti sporazum o izstopu, med drugim o carinah in svobodi gibanja s preostalimi članicami povezave. Če ni dogovora v tem času, evropska pravila za članico, ki želi izstopiti, avtomatično prenehajo veljati, razen če se vse članice unije strinjajo s podaljšanjem obdobja za pogajanja.

Viri v EU po poročanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver namigujejo, da se članice unije v primeru brexita zavzemajo za hitra in težka pogajanja z Britanijo, da bi ostale odvrnili od morebitnega izstopa. Tusk pa je ocenil, da bi bil proces ratifikacije v državah članicah lahko "dolg in boleč".

Britanski premier David Cameron je pred tem posvaril, da bi lahko Veliko Britanijo v primeru brexita čakalo "desetletje negotovosti", preden bo s preostankom unije vzpostavljen nov odnos.

Raziskava javnega mnenja, opravljena za časnik Independent in objavljena v petek, je pokazala, da je izstopu Velike Britanije iz EU naklonjenih 55 odstotkov Britancev, za obstanek v uniji pa bi jih na referendumu 23. junija glasovalo 45 odstotkov. Glede na anketo, objavljeno v Financial Timesu, pa so zagovorniki brexita v prednosti za eno odstotno točko.