1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk na turneji za schengen: iz Slovenije na Balkan

Deli na:
Tusk na turneji za schengen: iz Slovenije na Balkan

Foto: Bobo

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk bo danes zaključil obisk v Sloveniji, nato pa nadaljeval svojo turnejo po državah na t. i. balkanski migrantski poti. Sodeč po Tuskovih torkovih izjavah v Avstriji in Sloveniji je treba zdaj predvsem izvajati schengenskega pravila, Grčiji pomagati pri varovanju zunanjih meja EU in sodelovati s Turčijo.

Tusk se je na turnejo podal pred izrednim vrhom EU in Turčije 7. marca ter rednim spomladanskim vrhom unije 17. in 18. marca. Ponedeljkov vrh naj bi bil neuraden rok, do katerega naj bi bile države vzdolž balkanske poti pripravljene čakati na rezultate sodelovanja s Turčijo, preden začnejo same izvajati stroge ukrepe za zajezitev migracijskega toka.

A države vzdolž balkanske poti so v minulih dneh in tednih že sprejele vrsto omejitev, zaradi česar postajajo razmere v Grčiji in še posebej na grško-makedonski meji vedno bolj napete.

Ob obisku na Dunaju je Tusk tako v torek pozval k odprtim mejam Avstrije in drugih držav na balkanski poti. "Danes odpiramo novo poglavje v boju v zvezi z begunsko krizo: nazaj k schengnu," je poudaril in izpostavil, da alternative schengnu ni in da bi izključitev Grčije iz schengna še dodatno omajala zaupanje v EU.

Tudi po pogovorih na Brdu pri Kranju sta se s premierjem Mirom Cerarjem zavzela za učinkovito izvajanje schengenskega režima in pomoč Grčiji pri varovanju zunanjih meja. V izjavi za medije sta oba tudi podprla skupno evropsko rešitev begunske krize. "A dokler te skupne rešitve še nimamo učinkovito izdelane in implementirane, je pomembno, da se pač zatekamo k vsem tistim rešitvam, ki vodijo v to smer," je dodal slovenski premier.

Danes bo Tusk najprej obiskal sprejemni center na Dobovi, nato pa bo odpotoval naprej na Hrvaško in nato še v Makedonijo. V četrtek ga pričakujejo v Grčiji in nato še v Turčiji, kjer bo v petek zaključil turnejo.