reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk: Je Kremelj kriv za napetosti med Poljsko in EU?

Deli na:
Tusk: Je Kremelj kriv za napetosti med Poljsko in EU?

"Lahko rečete, da sem sanjač, a nisem edini." - Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v nedeljo ocenil, da so trenutni napeti odnosi med desno poljsko vlado na eni ter Ukrajino in EU na drugi strani morda načrt Rusije.

Poljska premierka Beata Szydlo je Tuska, nekdanjega poljskega premierja, v odzivu obtožila, da napada državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Intenziven spor z Ukrajino, osamitev v EU, odstop od vladavine prava in neodvisnega sodstva, napadi na nevladne organizacije in svobodne medije - je to strategija stranke Zakon in pravičnost (PiS) ali načrt Kremlja? Podobnosti s politiko Kremlja je preveč, da bi lahko mirno spali" je v nedeljo na družbenem omrežju Twitter v poljščini zapisal Tusk.

Poljska premierka je v odzivu na Tuskove nedeljske izjave nekdanjega premierja obtožila, da napada Poljsko. Tvitnila je še, da Tusk ni ničesar naredil za Poljsko in da je svoj položaj izkoristil za napad na domovino.


Po poročanju bruseljskega spletnega medija Politico je Tuskov napad na poljsko vlado sprožil ugibanja, da se bo nekdanji predsednik poljske vlade morda vrnil na poljski politični oder. "Nenavadno je, da predsednik Evropskega sveta kritizira katero koli članico unije, saj je njegova naloga zastopati interese držav članic," piše Politico. Tuskov mandat na čelu Evropskega sveta se izteče leta 2019, leto pred predsedniškimi volitvami na Poljskem. Nekdanjega premierja pogosto omenjajo kot možnega kandidata za prihodnjega poljskega predsednika.

Ob tem je spomnil na napetosti med Tuskom in PiS. Tusk, ki prihaja iz liberalne Državljanske platforme, je že nekaj časa v sporu s PiS. Odnosi med njim in poljsko vladajočo stranko so tako slabi, da Poljska kot edina članica EU marca ni podprla podaljšanja Tuskovega mandata na položaju predsednika Evropskega sveta.

Poljska vladajoča stranka je v EU tarča kritik zaradi sporne pravosodne reforme, nespoštovanja temeljnih pravic, nadaljevanja sekanja dreves v Beloveškem gozdu ter svoje politike do migrantov. Evropska komisija je pred časom proti Poljski sprožila drugo fazo pravnega postopka zaradi sporne pravosodne reforme, grozi pa tudi s sprožitvijo 7. člena pogodbe EU. Ta bi se lahko končala z odvzemom glasovalnih pravic Poljski.

Poljska je v zadnjem času zaostrila tudi odnose z Ukrajino, potem ko je poljski parlament lani znova odprl spor o poboju 100.000 Poljakov med drugo svetovno vojno in ga razglasil za genocid. Varšava Kijevu tudi očita, da preprečuje izkopavanje poljskih žrtev, ubitih na ozemlju Ukrajine med drugo svetovno vojno.