Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turški ultimat Nemčiji: Ali Erdogan ali pučisti!

Deli na:
Turški  ultimat Nemčiji: Ali Erdogan ali pučisti!

Znašanje nad turškimi vojaki po neuspelem puču. - Foto: arhiv Reporterja

Turški premier Binali Yildirim je danes dejal, da se mora Nemčija odločiti med prijateljstvom s Turčijo ali domnevnimi pučisti.

To je izjavil potem ko je Berlin odobril politični azil več turškim vojakom, ki naj bi bili povezani z lanskim poskusom državnega udara v Turčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nemčija se mora odločiti o eni stvari - če želi dodatno izboljšati odnose s Turčijo, se mora obrniti k turški republiki, ne pa k pučistom," je dejal poslancem svoje vladne stranke AKP.

Pri tem je mislil na podpornike v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu, ki ga Ankara krivi za poskus državnega udara julija lani.

Napetosti med zaveznicama v Natu so se okrepile v zadnjem letu zaradi vrste vprašanj, tudi odobritve azila Turkom, ki jih Ankara obtožuje vpletenosti v poskus državnega udara. Yildirim je danes dejal, da je odobritev azilov odprla pot "vnovični zaostritvi odnosov".

Kot povračilni ukrep Turčija ni dovolila obiska več nemških poslancev v Natovem letalskem oporišču v Incirliku v bližini meje s Sirijo, kjer so nameščeni nemški vojaki. Nemško zunanje ministrstvo je odločitev označilo kot "povsem nesprejemljivo".

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je odločitev turških oblasti kritizirala in napovedala, da bo Nemčija morda premestila svoje vojake iz turškega Incirlika v drugo državo, morda v Jordanijo.