Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turški premier je sredi Nemčije navijal za islamsko diktaturo!

Deli na:
Turški premier je sredi Nemčije navijal za islamsko diktaturo!

Foto: Profimedia

Turški premier Binali Yildirim je imel v soboto predreferendumsko zborovanje v nemškem Oberhausenu in voditelji nemških Turkov so ogorčeni.

Yildirim je pred referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji nabiral glasove volivcev iz tujine. Oberhausen ima veliko populacijo turških izseljencev in premier je v mestu govoril pred deset tisoč nemškimi Turki, ki jih je prepričeval, naj podprejo spremembe, ki bi povečale pooblastila in moč turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. »Ste za veliko Turčijo? Ste za močno Turčijo? Dajte Evropi odgovor, ki ga bo slišal ves svet,« je zbrano množico spodbujal, naj glasujejo za spremembe ustave.

Gre za zloveščo kampanjo za demoniziranje Erdoganovih nasprotnikov in promoviranje avtokracije, so besni nekateri voditelji nemške skupnosti v Turčiji. Kritike letijo tudi na kanclerko Angelo Merkel, ki  je tujemu voditelju dovolila izvesti propagandno akcijo na nemških tleh.

Namesto da bi se zavzela za preganjano turško opozicijo in medije, je Merklova tesnemu Erdoganovemu sodelavcu dovolila, da zagovarja uvedbo islamske diktature, je kanclerko napadla voditeljica poslancev opozicijske Levice Sahra Wagenknecht.

Do dogodka je bil kritičen tudi nemški pravosodni minister Heiko Maas, še posebej po nedavni aretaciji nemško-turškega novinarja Deniza Yücela, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma. »Če nekdo od nas zahteva svobodo govora, bi moral sam spoštovati vladavino prava in svobodo tiska.«