zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turški muslimani hočejo spet moliti v Hagiji Sofiji

Deli na:
Turški muslimani hočejo spet moliti v Hagiji Sofiji

Foto: Getty Images

Več tisoč muslimanskih vernikov je včeraj zahtevalo pravico do molitev v znameniti Hagiji Sofiji, nekdanji bizantinski cerkvi, ki so jo Otomani po osvojitvi Istanbula spremenili v mošejo, danes pa je v njej muzej.

"Naj se verige pretrgajo, odprite Hagijo Sofijo," je vzklikala množica, zbrana na trgu pred eno največjih znamenitosti v Istanbulu. "V imenu tisočev naših bratov zahtevamo, da nam dovolite moliti v mošeji Hagija Sofija," je pozval Salih Turhan, vodja Združenja mladih Anatolije, ki je organiziralo protest, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hagija Sofija, kar v grščini pomeni "sveta modrost", je bila zgrajena v 6. stoletju, Otomani pa so jo leta 1453 po osvojitvi takratnega Konstantinopla spremenili v mošejo. Po padcu Otomanskega cesarstva in ustanovitvi moderne Turčije so jo leta 1935 preuredili v muzej.

Mojstrovina bizantinske arhitekture je znana po svoji ogromni kupoli, ki jo podpirajo veliki stebri, ter stenah iz marmorja, okrašenih z mozaiki.

Ko je mesto zavzela vojska sultana Mehmeta II. Osvajalca so baziliki dodali štiri minarete, notranjost pa okrasili z islamsko umetnostjo.

Odkar je v Turčiji na oblasti konservativna Stranka za pravičnost in razvoj predsednika Recepa Tayyipa Erodgana, se vrstijo pozivi, da bi Hagijo Sofijo znova spremenili v mošejo.