nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turška pilota, ki sta sestrelila rusko letalo, priprta zaradi puča

Deli na:
Turška pilota, ki sta sestrelila rusko letalo, priprta zaradi puča

Foto: Arhiv Reporterja

Turška pilota, ki sta novembra lani sestrelila rusko vojaško letalo na mejnem območju med Turčijo in Sirijo, sta priprta zaradi domnevne vpletenosti v spodleteli vojaški udar 15. julija in ne zaradi sestrelitve letala, je danes povedal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Ni sicer povedal, kdaj so ju priprli. Mediji so sicer že nekaj dni po neuspelem vojaškem udaru poročali, da so ju prijeli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cavusoglu je to sporočil dan po tem, ko sta se prvič po novembrskem incidentu v torek v Sankt Peterburgu sestala turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin. Izrazila sta pripravljenost na izboljšanje in okrepitev odnosov med državama.

Zaradi sestrelitve letala so se odnosi med Rusijo in Turčijo poslabšali, začeli pa so se izboljševati šele po tem, ko se je Erdogan junija letos Moskvi opravičil.

Iz Turčije tudi poročajo, da je policija danes v več provincah aretirala skupno 112 poslovnežev, domnevno povezanih s klerikom Fetullahom Gülenom, ki po mnenju Ankare stoji za spodletelim vojaškim udarom.

Gre za najnovejše v vrsti aretacij po puču. Od poskusa vojaškega udara so oblasti odpustile ali priprle več deset tisoč ljudi iz vojske, pravosodja, javnih služb in izobraževanja zaradi suma povezanosti z gibanjem Gülena, ki vpletenost v puč zanika. Skupno so turške oblasti pridržale že več kot 16.000 ljudi, odpustili so 60.000 zaposlenih v javnem sektorju, 21.000 učiteljev pa je bilo ob licenco.