Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turneja prijateljstva: Castro obiskal Moskvo

Deli na:
Turneja prijateljstva: Castro obiskal Moskvo

Foto: Reuters

Kubanski predsednik Raul Castro je po turneji na Kitajskem in v Vietnamu včeraj obiskal Rusijo, da bi pridobil novo pomoč stare zaveznice svoji državi, ki jo hromijo sankcije. Castro se je najprej sešel z ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom, nato še s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kubanski voditelj je Rusijo tokrat obiskal drugič, odkar je leta 2006 prevzel oblast od svojega starejšega brata Fidela. Obisk zaznamuje poskus obnovitve stikov, ki so se v veliki meri prekinili z razpadom Sovjetske zveze pred 20 leti.

Castro je ob začetku obiska položil venec na grobu neznanega vojaka blizu Kremlja v Moskvi. Sestal pa se je tudi z ruskim premierom. Medvedjev je pred srečanjem dejal, da bi se morala v pogovorih osredotočiti na načine, kako lahko obe državi izkoristita medsebojne potenciale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasneje ga je sprejel še predsednik Putin, ki je Kubo označil za partnerko in prijateljico Rusije. "Šli smo skozi obdobja različnih odnosov med državama. danes so bolj pragmatični," je poudaril. "Vendar pa je vse, kar smo nabrali v minulih letih, zdaj del našega skupnega bogastva," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Sogovorniku je Putin še naročil, naj pozdravi svojega starejšega brata, dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra.

Po poročanju ruskih medijev naj bi se Kuba še posebej zavzemala za sklepanje vojaških dogovorov, preko katerih bi lahko Castro moderniziral kubansko vojsko, ki ima orožje in tehnologijo še iz časa hladne vojne.



Vendar je ruski časnik Kommersant poudaril, da bi takšni dogovori rusko državno agencijo za orožje postavili v konflikt z ameriškimi sankcijami. Iz Kremlja so sporočili, da bodo s Castrom govorili predvsem o povečanju menjave med državama in širšem gospodarskem sodelovanju, morebitnega vojaškega sodelovanja pa niso omenjali.

Pred Rusijo je Castro že obiskal Kitajsko, kjer je od kitajskih oblasti dobil zagotovilo o denarni pomoči. Po Pekingu je obiskal vietnamsko komunistično vodstvo, v domači Havani pa se je že srečal s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Poskusi navezovanja tesnejših stikov s tujino potekajo v času, ko Kuba poskuša uvesti gospodarske reforme, s katerimi naj bi končala najhujše pomanjkanje ter kljub vpeljevanju omejene oblike kapitalističnega gospodarstva ohranila svojo socialistično ureditev.

Ameriške gospodarske sankcije so kubansko gospodarstvo še posebej prizadele potem, ko je Moskva po koncu hladne vojne z otoka umaknila svojo vojsko.