cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turki se hvalijo, da so v štirih mesecih kar 900 džihadistom IS priskrbeli po 72 devic

Deli na:
Turki se hvalijo, da so v štirih mesecih kar 900 džihadistom IS priskrbeli po 72 devic

Foto: Getty Images (slika je simbolična)

Turčija je v letalskih napadih in topniškem obstreljevanju od januarja letos ubila skoraj 900 domnevnih pripadnikov skrajne skupine Islamska država, je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na vojaške vire. A kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za številke, ki jih ni mogoče neodvisno preveriti.

Turčija, sicer članica mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki se bori proti IS, je od 9. januarja v zračnih napadih ubila 492 "teroristov", dodatnih 370 pa v topniškem obstreljevanju, v katerem so bila uničena tudi skladišča orožja, navaja agencija Anadolu.

Tiskovni predstavnik turškega predsedstva Ibrahim Kalin pa je danes sporočil, da so doslej iz države izgnali 3300 ljudi, za katere turške oblasti sumijo, da so pripadniki IS. Obenem je dodal, da je zaradi suma sodelovanja z IS turška vlada izdala prepoved vstopa v državo skoraj 41.000 tujim državljanom.

Turčija naj bi sicer v minulih mesecih po državi zatrla nekaj domnevnih spečih celic IS. Kot je povedal Kalin, so pridržali skupno 2770 ljudi, od katerih jih je bilo 1232 tujih državljanov. Med pridržanimi so jih 954 uradno aretirali do sojenja.

Turčija je lani poleti zaradi napadov v državi, za katere meni, da so jih izvedli džihadisti IS, začela z letalskimi napadi proti IS v Siriji.

Ankara prav tako dovoljuje ameriškim letalom, da za namene bombardiranja skrajne skupine v Siriji uporabljajo zračne baze na jugu Turčije.

Medtem je v zadnjih tednih turško obmejno mesto Kilis postalo tarča pogostih raketnih napadov z ozemlja Sirije, zaradi česar je vojska primorana odgovarjati s topovi.

Kalin je sicer ocenil, da glede na to, da v Siriji "poteka kaotična vojna", "nekaj raket lahko pristane v Turčiji pomotoma, nekaj pa jih je lahko izstreljenih namerno".