Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija zahteva izročitev pučistov, ki so s helikopterjem pobegnili v Grčijo

Deli na:
Turčija zahteva izročitev pučistov, ki so s helikopterjem pobegnili v Grčijo

Foto: Twitter

Osem turških vojakov, ki so v soboto po spodletelem državnem udaru v Turčiji s helikopterjem prišli v Grčijo, je danes grško tožilstvo obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo vojaki, ki so v Grčiji zaprosili za azil, prišli v ponedeljek, je sporočila njihova odvetnica Ilia Marinaki.

Medtem ostajajo v priporu in še vedno zanikajo sodelovanje v petkovem državnem udaru. Ob tem trdijo, da so si, potem ko so policisti začeli streljati nanje, skušali rešiti življenje. Vojaki, ki so vsi poročeni in stari okoli 40 let, s svojimi družinami še niso stopili v stik, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala njihova odvetnica.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v soboto sporočil, da je Ankara Atene zaprosila za izročitev osmerice, ki je v Grčiji zaprosila za politični azil.

Grški premier Aleksis Cipras se je v soboto po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dejal mu je, da naj bi azilni postopek potekal gladko, a v skladu z mednarodnim pravom in pogodbami o človekovih pravicah. Po ocenah grške vlade naj bi za postopek potrebovali dva tedna.

Cipras je že pred tem izrazil podporo demokratično izvoljeni turški vladi, za to pa se mu je Erdogan tudi zahvalil. Helikopter, s katerim so vojaki prišli v Grčijo, so davi vrnili Turčiji.